Високите нива на естроген в утробата са свързани с аутизма

Учен откри връзка между излагането на високи нива на естрогенови полови хормони в утробата и вероятността от появата на аутизъм. Откритията са публикувани на 29.07.2019 г. в списанието Molecular Psychiatry.

Откритието предлага допълнителни доказателства в подкрепа на теорията, че аутизмът се дължи на пренаталните полови стероиди, първоначално предложена преди 20 години.

През 2015 г. група учени в университета в Кеймбридж и Държавния серумен институт в Дания измерват нивата на четири пренатални стероидни хормона, включително два известни като андрогини, в амниотичната течност в утробата и откриват, че средно те са в по-висока концентрация при мъжките фетуси, отколкото при женските, които по-късно развиват аутизъм. Тези андрогини се произвеждат средно в по-високи количества в мъжките, отколкото в женските фетуси, така че това може би обяснява защо аутизмът се среща по-често при момчетата. Те също са известни с това, че маскулинизират части от мозъка и имат ефект върху броя на връзките между мозъчните клетки.

Днес, същите учени надграждат предишните си изследвания, като тестват проби от амниотичната течност от същите 98 проби от хора, взети от Датската биобанка, която събира амниотични проби от повече от 100,000 бременности, но в същото време наблюдават друг набор от пренатални полови стероидни хормони, наречени естрогени. Това е важна следваща стъпка, защото някои от хормоните, изследвани преди, директно се преобразуват в естрогени.


РЕКЛАМА:

***

Всичките четири естрогена са средно значително увеличени в 98-те фетуса, които по-късно развиват аутизъм, сравнени с 177-те фетуса, при които това не се случва. Високите нива на пренатални естрогени са по-добър индикатор за вероятността от аутизъм, отколкото високите нива на пренатални андрогени (например тестостерон). Птовино на популярното мнение, което асоциира естрогените с феминизация, пренаталните естрогени имат ефект върху растежа на мозъка и маскулинизирането му при много бозайници.

Професор Саймън Байрън-Коен, директор на Изследователския център за аутизъм в Университета на Кеймбридж, който ръководи изследването и пръв предлага теорията за аутизма, причинен от пренаталните полови стероиди, казва: „Това ново откритие поддържа идеята, че увеличените пренатални полови стероидни хормони са потенциалните виновници за състоянието. Генетиката е добре проучена и тези хормони вероятно въздействат с генетични фактори, за да влияят на развиващия се мозък на фетуса.”

Алекс Цомпанидис, докторант в Кеймбридж, който работи над изследването, казва: „Тези завишени хормони може да идват от майката, от бебето или от плацентата. Нашата следваща стъпка е да изследваме всички тези възможни източници и как те взаимодействат през бременността.”

Доктор Алекса Пол, част от групата в Кеймбридж, казва: „Това откритие е вълнуващо, защото ролята на естрогените при аутизма е малко изследвана и се надяваме, че може да научим повече за това как те допринасят към развитието на мозъка на фетуса в следващи експерименти. Ние трябва да проверим дали същият резултат е верен и за жените с аутизъм.”

Групата обаче предупреждава, че тези резултати не трябва и не могат да се използват като скрийнинг тест за аутизъм. „Ние се опитваме да разберем аутизма, не да го предотвратим”, добавя професор Бейрън-Коен.

Доктор Ари Коен, биохимикът в групата, намиращ се в Държавния серумен институт в Копенхаген, казва: „Това е страхотен пример как уникална биобанка, основана преди 40 години, днес все още дава научни плодове по невероятен начин чрез международно сътрудничество.”

Превод: Недялка Аценова

Източник: ScienceDaily


Европейска нощ на учените 2022 г.: