Виетнам (Vietnam)

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/vietnam/vietnam226.gif

Виетнам, еднопартийна комунистическа държава, има една от най-бързо развиващите се икономики в Югоизточна Азия и си поставя за цел да стане развита нация до 2020 г.
Тя става обединена държава през 1976 г. след като предишната година въоръжените сили на комунистическия север превземат юга на страната.

Това е предшествано от три десетилетия на тежки войни за независимост първо срещу колониалната сила Франция, а след това срещу подкрепяния от САЩ Южен Виетнам, като вторият конфликт привлича вниманието на света.

Основна информация
САЩ започват военните действия за да прекратят „ефекта на доминото“, който да доведе до попадане под комунистическо управление на други държави.
Войната в джунглата причинява тежки загуби и на двете страни, зверства над цивилното население и поголовни разрушения и замърсявания на голяма част от природата.


РЕКЛАМА:

***

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/vietnam/viet1_afp.jpg
Икономическите реформи подлагат на изпитание идеологията на комунистическата партия


Посещението на американския президент Бил Клинтън във Виетнам през ноември 2000 г. е сочено като кулминация на американските усилия за нормализиране на отношенията с бившия враг.  
Виетнам прави усилия да стъпи на крака след обединението и първо се опитва да организира основаната си на земеделието икономика със строги мерки за колективизация.

Елементи на пазарните отношения както и частни фирми обаче биват въведени в края на 80-те години на ХХ век, а стоковата борса отваря през 2000 г. Чуждестранните инвестиции растат, а САЩ са основния търговски партньор на Виетнам. Потребителският пазар в градовете се подхранва от апетита на младата средна класа за електронни продукти и луксозни стоки. След преговори продължили 12 години страната се присъединява към Световната търговска организация през януари 2007 г.

Неравенството в благосъстоянието на градския и селския Виетнам е значимо и някои лидери на комунистическата партия се опасяват, че прекомерната либерализация на икономиката ще отслаби основите на тяхната мощ и ще доведе „декадентски“ идеи във виетнамското общество.

Виетнам е обвиняван в подтискане на политическото несъгласие и религиозните свободи. Правозащитни организации критикуват начина, по който Ханой се отнася към малцинствата от групата на племената от хълмовете, наричани с общия термин Montagnards (планинци).

Факти
 
    * Официално име: Социалистическа република Виетнам
    * Население: 88.5 милиона (ООН, 2008)
    * Столица: Ханой
    * Най-голям град: Хо Ши Мин Сити
    * Площ: 329,247 кв. км (127,123 кв. мили)
    * Официален език: Виетнамски
    * Основна религия: Будизъм
    * Средна продължителност на живота: 72 години (мъже), 76 години (жени) (ООН)
    * Парична единица: 1 донг = 100 ксю
    * Основен износ: Петрол, ориз, кафе, облекла, риба
    * Брутен вътрешен продукт на глава от населението: US $790 (Световната банка, 2007)
    * Интернат домейн: .vn
    * Международен телефонен код: 84

Медии

Комунистическата партия държи медиите в здрава хватка. Министерството на културата и информацията контролира пресата и електронните медии.
Правителството е затворило няколко медии заради публикации нарушаващи тесните граници на разрешените репортажи. Журналистите са заплашени от сурови глоби за нарушения, които включват отричане на революционните постижения и разпространяване на „вредна“ информация или „реакционна идеология“.

Има стотици вестници и списания, но доминиращата медия е телевизията. Виетнамската телевизия (VTV) излъчва от Ханой, а чрез сателит е достъпна и за по-голям район. Има много станции в провинцията. Някои чуждестранни канали се разпространяват по кабел.

Държавната Voice of Vietnam (VoV) има шест радио канала, включително VoV 5 channel с програми на английски, френски и руски.

По данни на InternetWorldStats към юни 2008 г. в страната има 20 милиона интернет потребители. Интернет провайдърите са застрашени от глоби или преустановяване на дейността за нарушаване на правилата, а „кибер дисидентите“ са вкарвани в затвор.

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/vietnam/media203.jpg
Интернет кафетата трябва да запишат персоналните данни на клиентите

Преса

    * Nhan Dan – ежедневник на комунистическата партия, страници на английски език
    * Vietnam Economic Times – страници на английски език
    * Le Courrier du Vietnam – на френски език
    * Vietnam News – ежедневник на английски език
    * Quan Doi Nhan Dan – ежедневник на народната армия  

Телевизия

    * VTV – Виетнамска телевизия

Радио

    * Voice of Vietnam – излъчва за страната и чужбина
    * Dai Tieng Noi Nhan Dan – Хо Ши Мин Сити

Новинарски агенции

    * Vietnam News Agency


Европейска нощ на учените 2022 г.: