Видео игрите променят мозъка ви

Проучването, изследващо влиянието на видео игрите върху мозъка, показва, че те могат да предизвикат промени в много зони на мозъка.

 

Учените са събрали и анализирали данни, интересувайки се как видео игрите оформят мозъка и поведението ни. Проучването на данните, кара екипа да предполага, че промените в частите на мозъка отговорни за вниманието и визуално-оптичните умения може да ги направи по-ефективни. Учените са се спрели и на изследвания, проучващи мозъчните региони, свързани със „системата на възнаграждението” и как това е свързано с пристрастяването към игрите.

Играеш ли видео игри? Ако да, не си сам. Видео игрите стават все по-популярни сред зрелите хора и на тях все повече им харесва да играят. Средната възраст на геймърите расте и през 2016 е определено, че е около 35 години. Развиващите се технологии също дават достъп до игри на все повече хора. Много заклети геймъри играят на стационарен компютър или конзола, но новото поколение играе на смартфони или таблети във всяко удобно време през деня, например сутрешното пътуване. Знаем че игрите са увеличаваща популярността си форма на забавление, но влияят ли те върху нашите мозъци и поведение­?


РЕКЛАМА:

***

През годините медиите са направили различни сензационни признания за видео игрите и техният ефект върху нашето здраве и щастие “Игрите понякога са хвалени, понякога са демонизирани, често без подкрепа от реални данни. Още повече, че игрите са популярни и всеки има мнение по темата”, казва Marc Palaus първи автор на обзора, наскоро публикуван във Frontiers in Human Neuroscience.

Palaus и колегите му искали да разберат дали в данните от проучването има някаква закономерност, често срещаща се тенденция. От събраните 116 проучвания, 22 от тях били свързани със структурните промени и промените в активността на мозъка, другите 100 били върху промените във функционалността му и/или поведението.

Проучването показва, че играенето на видео игри може да промени способностите на мозъка, а дори и неговата структура. Например, повлиява способностите за  съсредоточаване и открива, че при някои от геймърите има подобрение в някои видове съсредоточаване, например дълготрайното или избирателното. Участващите в процеса на съсредоточаване райони на мозъка са по-активни при геймърите и им отнема по-малко усилие да се съсредоточат.

Има доказателства, че играенето може да доведе до увеличаване на размера и ефективността на частите на мозъка, отговорни за визуално-оптичните способности. Например, десният хипокампус се уголемява и при запалените геймъри, и при доброволци в тренировъчна програма. Игрите могат да бъдат пристрастяващи и това се нарича Internet gaming disorder. Изследователите са открили функционални и структурни промени в невронната система, наблюдавайки невронния отговор при пристрастените към игрите. Те им пускали клипчета за игри и събуждали апетита им за игра. Наблюдаваните промени  били сходни с тези при други пристрастявания.

И така, какво означават всички тези промени в мозъка? „Фокусирали сме се върху това как мозъкът реагира на видео игрите, но ефектът не винаги може да се асоциира с промените, настъпващи при естествени стимули. Видео игрите са ново явление и  проучванията са все още в началото. Например, ние още работим по въпроса кой аспект от играта кои зони на мозъка повлиява и как. Изглежда, че видео игрите имат както позитивни (способност за съсредоточаване, визуални и двигателни умения), така и негативни аспекти (риск от пристрастяване) и е важно да обхванем тази комплексност”, обяснява Palaus.

Превод: Надежда Радованова

Източник: ScienceDaily


Европейска нощ на учените 2022 г.: