Въглищна електроцентрала в Индия е открила начин да превръща емисиите си от въглероден диоксид в бакпулвер

Credit: Vadim Petrakov/Shutterstock

Индийска компания заяви, че може да превръща уловен въглероден диоксид от въглищни котли в ценни суровини като бакпулвер, което се смята за първия такъв случай в света.

Процесът се извършва в химически завод в град Tuticorin. Твърди се, че с помощта на химическата компания Carbon Clean Solutions заводът може да усвои над 66 тона от емисиите си на въглероден диоксид на година.

„Аз съм бизнесмен. Никога не съм мислил за спасяването на планетата“, – заяви пред BBC Radio 4 Ramachadran Gopalan – собственикът на завода Tuticorin Alkali Chemicals. „Беше ни необходим надежден поток от въглероден диоксид и това е най-добрият начин да го получим.“

Carbon Clean се управлява от двама млади индийски химици, които прилагат технология, като използват соли, които свързват с молекулите на въглеродния диоксид в димния комин на котела. Този процес на улавяне на въглерода се различава от другите по това, че използва нов химикал за да обере въглеродния диоксид, който очевидно е по-ефективен от използваните към момента химикали. Съобщава се, че чрез метода се улавят повече от 90% от емисиите на въглероден диоксид.

Според The Guardian произведената калцинирана сода има много приложения, които включват производството на стъкло, подсладители, перилни препарати и хартиени изделия. Твърди се, че след като започва използването на технологията, заводът има почти нулеви емисии.


РЕКЛАМА:

***

Миналата година завод в Исландия направи пробив, превръщайки въглеродния диоксид в камък. Но получаването на по-полезен вторичен продукт като калцинираната сода вероятно ще е по-привлекателно за бизнеса. На уебсайта си Carbon Clean изчислява, че улавянето на въглерода може да се намали с около 20% в рамките на следващите четири десетилетия общите емисии на парникови газове в световен мащаб, които допринасят за изменението на климата.

„Основни източници на емисии на въглероден диоксид като електроцентрали или производствени съоръжения в бъдеще могат да бъдат задължени да прилагат технологии за улавяне на въглерод или да плащат данък,“ отбелязват те. „Carbon Clean Solutions е иновативна компания, която работи с клиенти за да разработи технологии, които по рентабилен начин да намалят емисиите от въглероден диоксид на такива големи източници на замърсяване.“

Превод: Цветелина Христова

Източник: IFLS


Европейска нощ на учените 2022 г.: