Венера на 23 хиляди години открита във Франция.

1f7dad87ffe68e93725d86c1b7e3a2ce38cbede4.jpg

 

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/1f7dad87ffe68e93725d86c1b7e3a2ce38cbede4.jpgВаровикова статуетка на добре сложена жена, на около 23 хил. години е открита във Франция, това е наречено от археолозите – „изключителна находка“.

Археолозите са попаднали на фигурката от палеолитната ера по време на разкопки през лятото в Амиен, това е първата такава находка от половин век насам.

„Откритието на този шедьовър е изключително и от международна значимост,“ казва Никол Пьоу-Йедид  показвайки откритието на медиите, ръководител на културните мероприятия в района.

„Очаквахме да намерим класически следи, като кости или кремъци,“ казва археологът Клемент Парис.


РЕКЛАМА:

***

Но на втория ден от работата, екипът намерил купчина варовик, в която имало фрагменти, които изглеждали не естествени.

„Същата тази нощ внимателно сглобихме 20-те странно изглеждащи фрагмента и осъзнахме, че това е статуетка на жена,“ допълва той.

Датиране посредством технологията Карбон-14 е показало, че статуетката е на около 23 хиляди години.

Около 12 сантиметра висока, тя представлява жена с големи гърди и задни части. Главата и ръцете са с по-малка детайлност.

„Факта, че фигурката не е напълно реалистична показва, че целта е да се създаде символна картинка свързваща жената и плодородието,“ казва Парис.

Около 100 такива статуетки са намерени из Европа, най-често в Русия и Централна Европа, плюс още 15 във Франция, като повечето са открити в югозападната част на страната.


Превод: Велимир Макавеев


Европейска нощ на учените 2022 г.: