Великобритания запазва таксите за бакалаври от Европейския съюз

Източник: Ели Тончева, Едланта

Вчера стана ясно, че студентите от Европейския съюз, които започват бакалавърски програми в университети в Англия, през 2019/2020 година, ще могат да учат при абсолютно същите такси и финансови условия, които важат за британските студенти.

 

От  обявената от британския министър на образованието Деймиън Хиндс новина, стана ясно, че няма да има промяна в годишната такса, която е 9 250 паунда за бакалавърски програми. Също така, студентите от Европейския съюз ще имат достъп до финансиране чрез заем, който покрива 100% от таксата за обучение, при това за целия период.


РЕКЛАМА:

***

Тази новина определено е успокояваща за всички, които искат да започнат да учат на Острова през есента на 2019-та година, тъй като Брекзит внесе много напрежение и песимизъм по отношение на бъдещите възможности за образование в Англия. Студентският заем ще трябва да се изплаща, след завършване на образованието, за период от 30 години. Ако студентът започне работа и годишните му приходите  надвишават 25 000 британски паунда, тогава може да стартира изплащането, като месечната вноска зависи от доходите.

Решението на британското правителство може да се тълкува като един жест на добронамереност и желание да се постигне съгласие между Европейския съюз и Великобритания и по отношение на финансирането на научни проекти, в които участват британски образователни институции, наравно с такива от съюза.

Новината се чакаше дълго време, тъй като правителството на Шотландия обяви още през февруари, че европейските граждани, които ще учат там, ще могат и за следващата академична 2019/2020 година да се образоват безплатно. Това беше един знак към правителството да обяви, че и в Англия ще може да бъде осигурено финансиране за студентите от Европейския съюз, както досега. Но решението се забави. Съответно Асоциацията на университетите в Англия – Universities UK на няколко пъти изпрати предупредително писмо, че не бива да се отлага вземането на решение, тъй като това ще доведе до отлив на студенти. Все пак много от учебните заведения във Великобритания имат между 10% и 15% учащи от Европейския съюз.

Що се отнася до студенти, които искат да направят магистратура в Англия, за 2018-та са гарантирани заемите им, но тези, които искат да започнат през есента на 2019-та година, ще трябва да изчакат, защото все още не е взето решение.

 

Британските университети, независимо от Брекзит, ще продължават да имат световна репутация на възможно най-добро място за професионална квалификация.

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: