Великобритания (United Kingdom)

 

 

Великобритания (United Kingdom)

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/uk/uk.gif

Великобритания е първата държава, преминала през индустриализацията. Икономиката й е една от най-големите, но за това са изминали много години, през които индустрията и услугите са преминали от манифактурното производство.
Страната е една от основните членове на Европейския съюз, без да е част от евро зоната, но е въпрос на време скоро да се присъедини към нея. Правителството трябва да изпълни определени икономически критерии преди този въпрос да се постави на референдум.
В тази връзка през последните години Великобритания предприема стъпки за присъединяване към Шотландия и Уелс. Шотландският парламент в Единбург и Народното събрание на Уелс в Кардиф, отворил врати през 1999 и е дискутирана възможността за присъединяване на региони от Обединеното Кралство.
В Северна Ирландия след десетилетие на бурен конфликт, в щастливия петък през 1998 на събрание е подписано споразумение за постигане на мирни отношения. Действията на събранието са преустановени през 2002 като това е обосновано с действията на ИРА. Преустановяването е за последните три години и половина.
При стартирането на политическия процес и след консултации с Дъблин Обединеното Кралство преминава към законодателство, основано на нов тип отношения със северно ирландското събрание през Май 2006.  
Но събранието на лидерите е пропуснато през Ноември, за да формира стабилно обединение.  Националните избори през следващия Март допринасят евентуалните обещания на лидерите на силно сформираното правителство на 8-ми Май 2007, слагайки край на 5 годишните директни правила от Лондон. Assembly elections in the following March led to the eventual swearing-in of the leaders of the power-sharing government on 8 May 2007, ending five years of direct rule from London.


РЕКЛАМА:

***

Разнообразие
Обединеното Кралство се характеризира с етническо разнообразие, част от което е наследство от управлението като монархия. Напоследък държавата полага големи усилия по въпросите за многокултурното население, имиграцията и националната идентичност.
Тези усилия са срещу и се отнасят за тероризма и политическия и религиозен радикализъм, най-вече след бомбените атаки в лондонското метро през 2005.

Някои политици и репортери казват, че има по-голяма необходимост от споделяне на британските възгледи за нуждата от поощряване на интеграцията в едно смесено общество.  И докато някои защитават механизмите на ограничение на имиграцията, други отчитат положителните насоки от този процес.
Една от по-честите тенденции в миграцията е пристигането на работници от новите страни членки на Европейския съюз от Източна Европа.

Култура
В основната си част английската култура е на младежта, още от разцвета на Бийтълс и Ролинг Стоунс от 1960.

Има богато литературно наследство, което са оставили писатели като Уилям Шекспир и Чарлз Дикенс, Скот Робърт Бърнс, Уелсмънт Дилън Томас и Нортън Иришмън Сиймус Хъни.
Традиционната музика има дълбоки корени в цяла Англия, като са известни и класическите композитори от Хенри Пърсел от периода на Барока до Бенджамин Бритън през 20-ти век.

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/uk/_40677768_uk_parl_bbc.jpg
Двореца на Уестминстър, дом на най-старата световна парламентарна демокрация

 
Факти
    * Пълно име: Обединено Кралство на Великобритания и Северна Ирландия
    * Население: 60.7 милиона (UN, 2007)
    * Столица: Лондон
    * Площ: 242,514 кв. kм (93,638 кв. мили)
    * Основен език: Английски
    * Основна религия: Християнство
    * Продължителност на живота: 77 години (мъже), 82 години (жени) (UN)
    * Парична единица: 1 паунд = 100 пенса
    * Основни стоки за износ: производствени стоки, химикали, хранителни стоки
    * Годишен доход на глава от населението: US $42,740 (World Bank, 2007)
    * Интернет домейн: .uk
    * Международен телефонен код: 44

 
Медия
Обединеното Кралство има силни традиции в предоставяне на публични услуги като радиопредаванията и международна репутация при създаването на програмите.
В началото BBC стартира с дневно радио предавания през 1922 и бързо придобива основна роля в живота на народа.  Обслужването на потребностите на империята е предшественик на ВВС Световна  Мрежа – която е основана и има репутация, насочена към потребностите на света. ВВС се финансира от таксите за лицензии, които всички собственици на жилище с телевизионен приемник трябва да плащат.  
Търговската телевизия стартира през 1955 със стартирането на ITV. Търговското радио стартира през 1970, въпреки че преди това стартират през 1960 пиратски радио станции, преди да бъдат обявени за незаконни. Хиляди от частните собственици на радио и телевизионни станции са свързани със слушателите и зрителите на  ВВС.
Създадените в домашни условия телевизионни сериали се налагат и имат дълъг опит в телевизионните рейтинги и британските зрители са привлечени от живота, воден на площад Албърт в източен Лондон, чиито постановката на ВВС е за източните покрайнини – ITV сериал за живота на работническата класа в северна Англия.  Програмите, които поставят обикновените хора в обсега на публичното пространство – познати като телевизия на живо – се радват на голяма популярност.
В условията на бързо променящ се свят на цифровизация британските медии утвърждават насоките си към достигане на нова публика чрез използването на компютрите и личните мултимедийни устройства.
Веднъж станали доминиращи местните телевизионни мрежи стават високо конкурентноспособни чрез цифровите сателити и кабели, които предлагат хиляди канали за разлика от цифровите местни телевизии, които предлагат по-малко на брой телевизионни канали.

През 2006, 70% от британските домакинства притежават телевизия с маждународни канали. Цифровото радио  (DAB) има слаб старт, но ВВС и търговските оператори осигуряват на радиото само цифрово възпроизвеждане.
Британският регулатор върху медиите, Офком, има разработено разписание за преминаване от аналогови към цифрови телевизионни и радиопредавания, като се надява да прекрати аналоговия телевизионен сигнал до 2012.

Британските медии са безплатни и осигуряват възможност за отразяване на всички страни от британския живот. Разнообразието от публикации оказва влияние в пълна степен на политическите настроения, също толкова колкото и британската публична потребност от вестници.

http://image.nauka.bg/geo/durjavi/uk/_39284533_bh_bbc.jpg
BBC сградата за радиопредавания, Лондон


Пресата:
    * The Daily Telegraph – вестник
    * Financial Times – всекидневник, бизнес вестник
    * The Guardian – всекидневник, вестник
    * The Independent – всекидневник, вестник
    * The Times – всекидневник, вестник
    * The Sun – всекидневник, таблоид
    * The Mirror – всекидневник, таблоид
    * The Daily Mail – таблоид
    * The Daily Express – всекидневник, таблоид
    * The Scotsman – Шотландски всекидневник
    * Western Mail – Уелски всекидневник

 

Tелевизия:
    * BBC TV – ръководи BBC1, BBC2 и цифровите услуги, включително including BBC News 24
    * BBC World News – финансиран от търговски организации международен новинарски телевизионен канал
    * ITV – основна комерсиална мрежа, насочена към регионалните права
    * Channel 4 – финансиран от търговски организации заедно с публична собственост на Националната железница
    * five – национален канал
    * Independent Television News (ITN) – доставчик на новини за ITV, Channel 4
    * British Sky Broadcasting (BSkyB) – оператор на цифрови сателитни платформи, Sky, и доставяне на филми, развлекателни канали и новини за канал Sky News

 

Радио:
    * BBC Radio – национално радио, включващо новата музикална станция Radio 1, музикалната станция за възрастни Radio 2, радиото за култура Radio 3, радиото за кораби Radio 4 и радио станцията за новини и спорт Five Live
    * BBC Radio Scotland
    * BBC Radio nan Gaidheal – езиковата радио станция на Шотландия
    * BBC Radio Ulster – за Северна Ирландия
    * BBC Radio Wales
    * BBC Radio Cymru – Уелски преведено радио
    * BBC Asian Network – за азиатското общество в Обединеното Кралство
    * BBC World Service – основна международна радио станция, получила световно разпространение на къси вълни и увеличаване на преминаването към FM, програми на повече от 30 езика
    * Absolute Radio – национална поп и рок радио станция
    * Talk Sport – национална спортна радио станция
    * Classic FM – национална радио станция за класическа музика

 

Новинарски агенции:
    * The Press Association


Европейска нощ на учените 2022 г.: