Важността на кибер сигурността в модерната дигитална ера

Автор: Светла Михайлова

Интернет днес се превърна в неразделна част от израстването на съвременното поколение – от комуникация чрез изпращане на моментни съобщения и имейли до електронно банкиране, пътувания, учене и пазаруване – Интернет безспорно засяга всеки аспект от нашия живот.

И в случая не говорим само за ползване на Интернет единствено през настолния ви компютър. Напротив! Замислете се телефонът в джоба ви колко „сили“ ви дава. А дори не сте и подозирали за тях преди 10 години! Той може да говори с вас и да дава безценни съвети на вашите въпроси. Знае вашия пръстов отпечатък, разпознава чертите на лицето ви, а също и тези на приятелите ви. Може да ви купи почти всичко, да продаде почти всичко, да ви предостави новините, от които имате нужда, известява ви за най-новите книги, филми, музикални хитове. А най-важната му характеристика е, че ви позволява безпроблемно да комуникирате с вашите близки и приятели, независимо в коя точка на земното кълбо се намират.

Проблемът е, че тези „сили“ не са ваши – или поне не ви принадлежат. И днес все по-често те се обръщат срещу вас – застрашават вас, семейството ви, бизнеса ви. Затова не трябва да пренебрегвате онлайн сигурността, трябва да разберете кои са рисковете, да предприемете навременни мерки, за да може и домът, и бизнесът ви да бъдат напълно защитени в бъдеще.


РЕКЛАМА:

***

За съжаление, ръка за ръка с многото положителни страни на Интернет, вървят и злонамерените кибер атаки, които целят да откраднат лична информация и да ви навредят. В съвременния силно дигитализиран свят те зачестяват и ако не вземете навременни мерки и не активирате необходими защитни механизми за вашите компютърни устройства, то лесно можете да станете жертва.

Сред най-разпространените кибер престъпления са:

 • Кражба на лични данни, кражба на самоличност;
 • Измами, манипулации;
 • Източване на финансови средства;
 • Престъпления срещу деца;

Пълното елиминиране на подобни заплахи е невъзможно, така че осигуряването на адекватна защита трябва да бъде приоритет на всеки ползвател на Мрежата. Хората често смятат, че процесът по защита в Интернет пространството е доста сложен и техничен процес. Но това въобще не е така.

Някои основни правила за защита в Мрежата:

 • Не споделяйте никаква лична информация – имена, ЕГН, рождена дата, адрес;
 • Внимавайте кого добавяте за приятел в социалните мрежи и ограничавайте публикуването на лични снимки;
 • Четете малките буквички когато пазарувате, сключвате онлайн сделки и т.н.;
 • Винаги сигнализирайте на органите на реда, ако станете жертва или свидетел на подобно престъпление;
 • И не забравяйте – винаги се отнасяйте с подозрение! Не се успокоявайте с думите „Това няма да се случи на мен“.

В последните години зачестяват кибер атаките срещу бизнеса, а малките и средните предприятия са сред най-уязвимите. Хакерите стават все по-изобретателни и без никакви затруднения могат да достигнат до дигитална информация, свързана с корпоративни тайни, банкови сметки, бюджет, стратегии и т.н.

За да защитите бизнеса си, вземете под внимание следните съвети:

 • Използвайте умни пароли – нека те да са качествени, сложни, комбинирани от малки, големи букви, числа и символи; също така ги обновявайте често;
 • Важно е да сте запознати със същността на киберсигурността – трябва да сте технически грамотен, за да може да реагирате адекватно в различни ситуации; друг вариант е да наемете специалист по киберсигурността;
 • Провеждайте редовно обучителни семинари на различни тематики – киберсигурност или как безопасно да използваме социалните мрежи;
 • Фокусирайте се върху защита на системите си. Ако бизнесът ви е изцяло онлайн, трябва да вземете по-сериозни мерки. Дори и да сте оставили една „отворена вратичка“, хакерите ще проникнат, ще извлекат ценна информация и ще ви причинят неподозирани вреди.
 • Защитете личните данни на потребителите си. SSL сертификатът е най-сигурният начин за защита на личните данни от злонамерени атаки. Той е сред основните защитни механизми, който предпазва информацията, докато тя „пътува“ през Мрежата. Той създава криптирана връзка и предпазва личните данни, които преминават през вашия сайт – потребители, пароли, телефони, адреси, кредитна информация, банкови карти и други.

Най-важната му характеристика е, че позволява личната информация да бъде изпращана без риск от подслушване, фалшифициране или кражба на данни. Сред основните предимства от използването на SSL сертификат са: Повишава доверието и лоялността на потребителите; Допринася за повече продажби; Защитава данните на клиентите; Подобрява репутацията ви. Голям избор от SSL сертификати за бизнеса ви можете да намерите на сайта на хостинг компания ICN.Bg.

Информационните технологии са неделима част от съвременния свят. Те ни позволяват да бъдем в крак с новите тенденции, да работим ефективно и професионално, да комуникираме с целия свят и непрекъснато да се усъвършенстваме. Трябва да ги използваме рационално, без да поемаме излишни рискове, за да може те да работят ползотворно за нас, а не да ни вредят!


Европейска нощ на учените 2022 г.: