Търсене
Close this search box.

Вълнен чорап на 1700 години разказва за древноегипетската мода

Вълнен чорап на 1700 години разказва за древноегипетската мода

Вълнен чорап на 1700 години разказва за древноегипетската мода

Вълнен чорап на 1700 години разказва за древноегипетската мода


Направи дарение на училище!***

Този раиран вълнен чорап е намерен на сметище по време на археологически разкопки през 1913 – 1914 г. в египетския град Антинопол, под ръководството на английския папиролог Дж. М. Джонсън под егидата на Фонда за проучване на Египет, и се озовава в колекциите на Британския музей в Лондон. Първоначалните изследвания само определят възрастта му.

Credit: British Museum

Следващите проучвания разкриват повече за тайните му. Група музейни учени анализират боите, с които е бил оцветен, както и няколко други тъкани, датирани между 250 и 800 г. от н.е., за да научат повече за изработката на дрехи и търговията в древността. Те използват мултиспектрални изображения, за да сканират повърхността на артефактите и да тестват пигментите. Дори ако някои цветове са се влошили до степен да не се виждат с просто око, мултиспектралните изображения могат да открият следи от тях на различни дължини на светлинните вълни.

Анализът показва, че вълнената прежда, от която е изплетен чорапът, съдържа седем нюанса. Само три естествени оцветители на растителна основа в червено, синьо и жълто са били използвани за създаване на различните цветови комбинации, според Джоан Дайър, водещ автор на проучването, което е публикувано в списание PLOS ONE. Цветовете са били смесвани, за да се създадат нюанси на зелено, лилаво и оранжево.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Сложността на изработката е доста впечатляваща, смята Дайър. Предвид размера и ориентацията на чорапа, тя и екипът й предполагат, че той е бил предназначен за левия крак на дете.

Анализирайки конструкцията на чорапа, учените се надяват да открият повече информация за облеклата, носени в онази епоха. Това е период, когато Египет претърпява огромен катаклизъм, завършил с мюсюлманското завладяване на региона през 641 г. от н.е.

„Тези събития засягат икономиката, търговията, достъпа до материали, Всичко това дава отражение на облеклото на хората и начина, по който те са го изработвали“, посочва още Дайър.

Древните египтяни използвали техника за плетене с една игла, т.нар. навързване. По този начин може да се разделят големият пръст и останалите четири пръста в чорапа.

 

Превод: Елена Страхилова

Източник: Smithsonian


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.