Ваксините могат да помогнат за изчистване на Продължителния covid-19 синдром

Някои хора с тъй наречения Продължителен covid, терминът за дълготрайни симптоми след инфекция с covid-19, са имали подобрения в здравето, след като са били ваксинирани срещу коронавирус.

Засега докладите се основават само на отделни докладвани случаи и неформално проучване, но може да дадат улики за това какви са причините за продължителните симптоми.

При повечето хора симптомите на covid-19 се изчистват в рамките на седмици, но някои продължават да са болни цели месеци след инфекцията. Не е ясно каква е причината симптоми като умора и проблеми с концентрацията да продължават и след преболедуването на инфекцията.

Хората с Продължителен ковид са изразили опасения във Facebook групите за подкрепа, че получаването на ваксината ще влоши симптомите, казва Гез Медингер, който започна да прави видеоклипове в YouTube за продължителния ковид, след като сам го прекара. „Хората са много притеснени от това“, казва той. Медингер проведе проучване, използващо различни Facebook групи сред общо 473 души с продължителен ковид, които са получили първата доза ваксина.


РЕКЛАМА:

***

Повечето от тях са се чувствали „умерено зле“ през първите два дни след поставянето на първата доза. След две седмици около половината вече са се чувствали нормално.

Само малка част (4 %) са отишли към по-лошо, като са заявили, че симптомите им се повтарят. Други 14% казват, че се чувстват малко по-зле отколкото преди ваксината. Но 32 на сто казват, че или се чувстват по-добре, или са напълно възстановени.

„Приемането на ваксината е по-вероятно напълно да отстрани симптомите ви, отколкото да се почувствате много по-зле“, казва Медингер. 

Повечето от анкетираните са от Великобритания или САЩ. 60 процента от тях са получили ваксини на Pfizer/BioNTech, 30 процента са получили Oxford/AstraZeneca, а останалите 10% са били ваксинирани с Moderna.

„Чрез поставяне на ваксина можете да подобрите имунния отговор при хора, у които все още може да има спотайващ се вирус в някои части на тялото, съответно това би довело до елиминирането му“, казва Питър Опеншоу от Imperial College London. Но добавя, че е твърде рано да се заключи, че ваксината определено помага на хората да се възстановят от продължителните симптоми и че за това е необходимо официално проучване.

Източник: New Scientist Magazine
Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: