Ваксинирането първо на уязвимите може да е недостатъчна стратегия

Ваксиналната стратегия, която повечето нации следват – първо да ваксинират най-уязвимите, а не тези, които най-вероятно разпространяват коронавируса, може да бъде най-добрият начин за спасяване на човешки животи в краткосрочен план. Но това е и стратегията с най-голям риск да стимулира еволюцията на вариантите, които могат да избегнат защитата от ваксина, според модел, разработен от Джулия Гог от университета в Кеймбридж.

„Коя е абсолютно най-лошата стратегия? Вие ваксинирате всички уязвими и нито един от останалите“, каза Гог в онлайн презентация през февруари.

Гог не призовава за промяна в стратегията за ваксиниране. Но нейното откритие засилва значението на намаляването на броя на случаите с разпространението на ваксините. „Трябва да намалим разпространението, в противен случай създаваме реален риск за появата на щам, който може да избегне ваксината“, казва тя пред New Scientist. „Това, което не можете да направите, е да прокарате половината от ваксинацията и да позволите на случаите да нарастват. Това би било опустошително.“

За разлика от това в страни с малко или никакви случаи вирусът ще има много по-малко шансове да се развие, така че там редът на ваксинация няма значение по отношение на еволюцията на варианта.


РЕКЛАМА:

***

Простият модел на Гог е един от първите, който оценява ефекта от ваксиналните стратегии, като същевременно отчита риска от възникващи нови варианти. В него цялото население е разделено на уязвими хора с по-голям шанс да се разболеят тежко и неуязвими, които са по-склонни само да разпространяват вируса. Предполага се, че вероятността от поява на нови варианти зависи от броя на ваксинираните хора, които се заразяват, тъй като всеки път, когато това се случи, има малък риск от такива

еволюиращи варианти. Въпреки че моделът е прост, Гог смята за правилен общият извод, че ваксинирането първо на уязвимите увеличава възможността от поява на нови варианти, които могат да избегнат ваксината.

„Това е най-доброто – да продължавате да купувате най-лошите си лотарийни билети и след това да бъдете изненадани, ако спечелите от лотарията“, казва тя. 

Но с по-трансмисивния вариант B.1.1.7, който причинява нарастващ брой случаи в световен мащаб, все още трябва да сме фокусирани предимно върху ваксинирането на уязвимите, казва Алесандро Веспиняни от Североизточния университет в Бостън. „Трябва да се справим с този вариант, който се усилва сега“, казва той. „Трябва да мислим за предотвратяване на смъртните случаи през следващите няколко месеца, а не само за непосредствено предстоящите.“

Все още има твърде много неизвестни в моделите, за да могат те да ни дадат ясни отговори за най-добрата ваксинална стратегия, казва Веспиняни. Например, дори да се развият варианти, които са по-склонни да заразят ваксинираните хора, те ще могат да причинят само леко заболяване, ако въобще успеят да го направят.

Миналата година Веспиняни и колегите му сравниха какво би се случило, ако ваксините се разпространяват справедливо по света въз основа на броя на населението, вместо да се натрупват от богатите нации, докато не ваксинират цялото си население, както планират да направят от САЩ и Великобритания. Изследователите изчисляват, че справедливото разпределение би намалило наполовина броя на глобалните смъртни случаи.

Източник: New Scientist Magazine
Превод: Радослав Тодоров

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: