Ваксини, създадени за рекордно кратко време („Сбогом на 2020“, част 3)

Чуйте цялата статия тук:

 

 

На 10 януари 2020 г. първият международен консорциум от учени публикува първата генетична последователност на новия коронавирус SARS-CoV-2 и с това надпреварата за ваксина започна. Буквално миг след това беше съобщена и първата смърт от инфекция с вируса в Ухан, Китай, на следващия ден.

Забележително е, че на учените им отне по-малко от година от това първоначално откритие до разработването на няколко ваксини, което по същество надмина всички очаквания. 


РЕКЛАМА:

***

През това време ваксината, разработена от американската компания Pfizer и нейния партньор BioNTech, беше одобрена за спешна употреба във Великобритания и започна нейното въвеждане в употреба там, като Канада и САЩ също я бяха одобрили за предстоящо въвеждане. Нямаше съмнение, че ще последва одобрение от други страни, както и за други ваксини.

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новият Брой 137 на списанието>>  

Издаваме вече 15 г. онлайн списание, което цели да покаже красотата на знанието. Стремим се с всеки брой да покажем най-новото в науката и да имаме нови български учени-автори, които да ви покажат своята работа чрез достъпно написани статии. В този брой има около 8 авторски статии, които са актуални, интересни и вярвам ще останат дълго в съзнанието ви, а някои от вас дори ще разказват прочетеното.

Важно е да отбележа, че от този брой абонамента става 49 лв. за година и 4,50 лв. за периодично плащане месец за месец. Също така вече може да четете списанието в е-четец – формати ePub и mobi, като запазваме PDF-a и дори в момента работим да бъде още по-добре изглеждащ. Може да видите демо на този брой по-долу.

Вижте този и всички предишни броеве, важно е да се знае!


Европейска нощ на учените 2022 г.: