В Полша са открити погребения на „вампири“

Скелетите имат дупки в гръбначния стълб, най-вероятно защото някой е заковал телата в земята.

Полски археолози са открили средновековни останки от три „вампира“ – индивиди, чиито тела са осакатени преди погребението, за да се предотврати физически всяка възможност да излязат от гроба.

Датиращи от XIII и XIV век, странните погребения са открити в село Гуржица, Западна Полша.

„Открити са близо до бивша епископска резиденция. Някога до гробовете е имало готическа катедрала“, казва за Seeker Кристоф Соха (Krzysztof Socha) от Музея на крепостта Костшин (Museum of Fortress Kostrzyn) в Полша.


РЕКЛАМА:

***

Два от скелетите принадлежат на мъж и жена и имат белези от различни осакатявания, извършени с остри предмети.

И двата скелета имат дупки в гръбначния стълб, най-вероятно защото някой е приковал телата в земята.

Погребана с лице надолу – действие, което цели да попречи на човека да стане от гроба – с умишлено счупени колене, жената вероятно е страдала от кифоза, изкривяване на гръбнака.

Дупка в гръбнака на така наречения „вампир“. Телата са заковани за земята, за да се предотврати ставането им от гроба. Credit: Krzysztof Socha

Вероятно жената е била прегърбена, поради заболяването си, което може да е изплашило обществото. Смятана е за заплаха дори след смъртта си.

Мъжът, разчленен и обезглавен, се предполага, че също е имал кифоза.

Третият скелет, мъж на около 30-35 години, е бил погребан с глава, заклещена между два камъка. Дупката в гръбначния му стълб показва опит да бъде закован за земята.

„Костите му изглеждат доста „нормални“, без следи от заболяване“, казва Соха.

Практиката да се поставят камъни в гробовете е показател за девиантни погребения. Хората, смятани за вампири, често са били погребвани с тухла в устата, приковани или забити с колове в земята, а понякога обезглавени и разчленени.

Сега скелетите се изучават от антрополози. Резултатите ще бъдат публикувани веднага, щом проучването приключи, казва Соха.

Превод: Йоанна Николова

Източник: Seeker


Европейска нощ на учените 2022 г.: