В Париж градският транспорт става безплатен, в опит да се справят с най-тежкия смог за последните 10 години

Когато повечето хора си мислят за замърсяването на въздуха, те са склонни да си представят бързо развиващи се градове като Делхи и Пекин. Но градските райони в Западния свят наравно трябва да се справят с увеличаващия се смог. В момента Париж преживява изключително сериозна криза, тъй като градът не е бил толкова замърсен за толкова голям период от време през последното десетилетие.

В отговор, от кметството на града обявиха, че градският транспорт е безплатен от няколко дни, докато във вторник системата за обмен на колелета Valib и електрическите коли Autolib бяха безплатни за употреба. Като допълнение, градът прилага система, при която само на половината от колите е позволено да навлизат в центъра на града.

Във вторник могат да влизат само коли с четни номера, докато в сряда е ред на нечетните номера. Всеки, който пренебрегва това правило, ще бъде глобен с 35 евро, като има 1700 глоби само през първия ден.

Временната забрана върху половината превозни средства идва точно дни след като кметът на Париж дава обещание, заедно с три други големи града, че ще забрани всички дизелови коли до 2025 година като дългосрочен опит да се намалят опасно високите нива на замърсяване на въздуха в столицата. Планът е вместо това да се насърчава използването на алтернативни превозни средства, като в същото време се поощряват ходенето пеша и колоезденето.


РЕКЛАМА:

***

„Днес се изправяме също, за да кажем, че вече не толерираме замърсяването на въздуха, здравните проблеми и смъртните случаи, които то причинява – особено на най-уязвимите ни граждани“, обяви кметът на Париж, Anne Hidalgo, миналата седмица в Мексико. „Големите проблеми като замърсяването на въздуха, изискват предприемчиви действия и ние призоваваме производителите на коли и автобуси да се присъединят.“

Настоящата ситуация никак не бива подпомагана от липсата на вятър над града, което означава, че мъглата, покриваща столицата не се е разсеяла, както би трябвало да се случи. Смята се, че замърсяването на въздуха ще убие поне 3 милиона души по света, като голяма част от тях са в градовете. Когато отражението върху общественото здраве от изпускането на отровни газове и прах по улиците стане по-очевидно, повече градски центрове ще започнат да взимат мерки.

Превод: Никол Николова

Източник: IFLS


Европейска нощ на учените 2022 г.: