Успешна трансплантация на сърца от прасета на хора с мозъчна смърт


Една процедура, която е една голяма крачка за бъдещите клинични изпитвания.

 

Две сърца от прасета туптят в тялото на двама души с мозъчна смърт, които са поддържани живи с животоподдържаща система.  Този подвиг ще ни подготви за бъдещи клинични проучвания за трансплантиране на сърце от прасе в тялото на човек, обявяват хирурзи от NYU Langone Health в Ню Йорк на пресконференция проведена на 12 юли.

Средата на юни, хирурзи  трансплантират сърце на генномодифицирано прасе в тялото на Лорънс Кели – 72-годишен ветеран от Виетнам със сърдечни проблеми. Вторият пациент получава своето сърце на 6 юли. Екипите наблюдават пациентите в продължение на 72 часа преди да им се спре животоподдържащата система.

За тези три дни и двете сърца успяват да поддържат нормалното кръвообращение. „Успяхме да научим много неща от първата операция“ казва хирургът Надер Моазами на конференцията. Новото сърце на Кели е било твърде малко и е трябвало да се приспособят кръвоносните съдове за да могат да компенсират тази разлика в размера и кръвообращението да е нормално.


РЕКЛАМА:

***

Миналата година друг екип в NYU Langone Health в Ню Йорк, трансплантират бъбрек от прасе в тялото на жена в мозъчна смърт. Първата трансплантация на сърце от прасе в човек е направена на жив 57-годишен пациент Дейвид Бенет, който успя да преживее 2 месеца със сърцето преди да умре от сърдечна недостатъчност на 31/01/22.  Всички органи са били генетично модифицирани за да се избегне отхвърлянето им от тялото и да бъдат безопасни за хората.

Не е сигурно защо новото сърце на Бенет е отказало. Този тип трансплантации на хора с мозъчна смърт, позволява по-дълбоко анализиране в сравнение с живите пациенти пояснява хирургът от NYU Langone Робърт Монтгомъри. Учените могат веднага след процедурата да вземат пробата от органите, когато случаят е с пацинет в мозъчна смърт, за разлика от останалите, където целта е да се поддържат живи.

Следващата крачка на екипът е да прави по-дългосрочни трансплантации, за да видят колко време ще издържи сърцето.

 

Превод: Виктория Тодорова

Източник: https://www.sciencenews.org/article/pig-heart-organ-transplant-brain-dead-people.


Европейска нощ на учените 2022 г.: