Успех! Ракетата Фолкън 9 се върна в експлоатация след благополучно изстрелване, последвано от кацане на първата степен върху плаваща платформа!

Автор: Светослав Александров

Космическата ракета на СпейсЕкс „Фолкън 9“ се върна в експлоатация след успешно изстрелване на 14.01.2017, в 19:54 ч. българско време.

Това бе първото изстрелване на ракета след аварията през септември миналата година. Тогава „Фолкън 9“ съвсем неочаквано експлодира на стартовата площадка по време на наземен тест. В рамките на по-нататъшното разследване беше установено, че причината за аварията е било структурно увреждане на системата за подаване на хелий в резервоара с течен кислород на втората степен. Макар че такъв тип инцидент не се възприема като авария по време на полет, той все пак доведе до загубата на спътника Amos 6.

По време на днешния полет всичко мина нормално и десетте комуникационни спътника Iridium NEXT бяха благополучно изведени в околоземна орбита.

Освен успешното изстрелване има и още един повод за радост. Осем минути след началото на полета първата степен на ракетата „Фолкън 9“ се завърна благополучно върху плаваща платформа в Тихия океан. Отново напомням, че голямата цел на Илон Мъск, харизматичния основател на компания СпейсЕкс, е да направи ракетите си напълно възвращаеми. Ако тя бъде постигната, цените на изстрелванията могат да спаднат в пъти. Това би довело до масовизация на космическите полети и евентуално до отварянето на цялата Слънчева система за усвояване и колонизация.


РЕКЛАМА:

***

За допълнителни новини : SpaceX Twitter


http://www.space-bg.org/

http://www.cosmos.1.bg/


Европейска нощ на учените 2022 г.: