Учените се натъкват на изненада в устата на крокодила

Наскоро учените са открили, че алигаторите и сходни видове притежават втора челюстна става, която помага да се разпределя невероятната сила на захапката им – най-мощната в животинското царство. Откритието може да подпомогне разбирането ни за често срещани проблеми с челюстта при човека.

Представителите на разред Крокодили, който включва алигатори, крокодили и каймани, живеят в тропическите и умерени райони и са най-изявените хищници във водна среда. Силата на захапката им от 16 000 нютона ги прави животните с най-мощна такава. За сравнение, обичайната сила на човешката захапка е едва 500 нютона.

Екипът направил откритието, използвайки различни образни техники, включително компютърни и 3D инструменти за моделиране, за да изследват костите, хрущяла и тъканите в главата на алигатора. Изглежда втората става подпомага разпределянето на силата на захапката и стабилизира челюстта, за да се предотврати измятането ѝ по време на хранене. Бозайниците притежават само една челюстна става; птиците, гущерите, змиите и рибите имат множество гъвкави стави в главите си, въпреки че не всички те се смятат за челюстни.

Тъй като втората става на крокодилите притежава сходна структура с темпоромандибуларната става при човека, Кейси Холидей, който е доцент по анатомия към Университета на Мисури и е провел изследването, казва, че откритието може да има значение за по-доброто разбиране на група болезнени състояния, наречени дисфункция на темпоромандибуларната става (TMD). Причините за тях не са добре известни, но засягат до 30% от хората.


РЕКЛАМА:

***

Холидей подчертава, че екипът му се занимава активно и с други характеристики на алигаторите. Например, хрущялите на тези животни – според него, изучаването им е от значение за откриването на нови начини за противодействие на някои недостатъци при човека – относително тънките ни слоеве хрущял с времето се износват и развиваме артрит.

„От другата страна, на дървото на живота има цял куп успешни животни, които никога не страдат от артит – те притежават масивни хрущяли, които издържат на времето. Ние се надяваме, че ще намерим начин чрез биоинженерство да създадем алигаторски хрущял, върху който да провеждаме изследвания и дори да намерим клинични приложения, които да ни помогнат да се справяме с проблемите, засягащи хрущялите при човека, като артрита” – казва Холидей.

Превод: Росица Ташкова
Източник: https://www.sciencedaily.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: