Учените откриват, че котките всъщност са мили

Котките са мили.

Благодарение на ново изследване от Орегонския щатски университет, публикувано в Behavioural Processes, има научно доказателство, че котките са, според емпиричното проучване – мили. Всъщност изследването заключило, че котките харесват взаимодействието с хора повече, отколкото харесват храна. Нека това да проникне в съзнанието ви: повече от храна.

Мотивът на изследването е да приложи когнитивни тестове, които вече са били прилагани на кучета и костенурки, върху котки, за да изчистят някои от погрешните схващания за лошата репутация на котките, че са саможиви.

„Все по-честите изследвания върху познавателната способност на котките предлагат доказателство за тяхната сложна социална когнитивност и способностите за решаване на проблеми“, пишат авторите в статия. „Въпреки това все още е често срещано убеждението, че котките не са особено социални или способни да бъдат тренирани. Това разделение може отчасти да се дължи на малкото знания за това какви стимули предпочитат котките и следователно кое би ги мотивирало да работят за тях.“


РЕКЛАМА:

***

Тестът бил приложен върху 50 котки, както домашни, така и от приюти, които били лишени от храна, играчки и хора за няколко часа. След това изследователите представили на котките различни стимули от четирите категории: човешки контакт, храна, мирис и играчки.

Изследователите заключили, че няма значителни разлики между домашните котки и тези от приют, както и че повечето котки предпочели социалното взаимодействие пред всеки друг стимул, докато само 37% предпочели храна.

„Въпреки че се предполага, че котките социално (…) може би са склонни към независимост“, пишат авторите, „ние открихме, че 50% от тестваните котки предпочитат взаимодействието със социални стимули, въпреки че са имали директен избор между социалното взаимодействие с човек и другия им най-любим стимул от останалите три категории“.

И така, какво означава това? По същество – че котките са мили. Но, пишат авторите, индивидуалните предпочитания на котките за социализиране може да са повлияни от историята им и дори от породата им.

Изследване върху няколко дузини котки може да не е база за конкретни заключения, но за мен това е вярно. Моята котка не прекарва всяка минута от деня с мен, когато съм наоколо. По-често той се спотайва наоколо или си почива на дивана. Но е приятелски настроен към всички и си имаме своите моменти. Честно казано аз също не бих искал да прекарвам всяка една минута будно състояние с човека, с когото живея. Колкото до хората, които мислят, че котките са надменни – вие веднага ли се отваряте и се държите приятелски с всеки случаен човек, когото срещнете?

Твоята котка те обича. Обичай я и ти.

Автор: JORDAN PEARSON

Превод: Никол Николова

Източник: Motherboard


Европейска нощ на учените 2022 г.: