Учени твърдят, че са изобретили устройство, което мигновено „качва“ умения в мозъка ви

maxresdefault.jpg
Ако нещо звучи прекалено хубаво, за да е истина, то вероятно е. Миналата седмица екип от изследователския център HRL Laboratories в Калифорния обявиха, че са изобретили интерфейс, който може да научи абсолютни новаци да пилотират на летателен тренажор, използвайки техника, наречена транскраниална електростимулация (tDCS), което според тях ускорява процеса на учене и запазване на уменията.
„Ние измерихме моделите на мозъчната активност на шест търговски и военни пилота и след това предадохме тези модели на необучените участници в експеримента, докато те се учеха да пилотират самолет чрез реалистичен симулатор“, заяви водещият изследовател Матю Филипс, като добави, че системата моментално подобрила способностите им за пилотиране.
Но нека обърнем внимание на това какво не е наред с това проучване.Публикувайки в списание Frontiers of Human Neuroscience, екипът на HRL Labs описва експеримента, в който участват 32 доброволци, които са имали нулева подготовка по пилотиране и шест професионални пилота. Пилотите били помолени да управляват самолет в реалистичен симулатор, докато мозъчната им активност се наблюдава.
След това, изследваните доброволци са поставени в симулатора, докато мозъците им са стимулирани да имитират мозъчната дейност на пилотите. Понякога мозъците им са стимулирани произволно, за да се изключи плацебо ефектът.
Джон Венц от Popular Mechanics обяснява резултатите:

„Най-значимите резултати са открити в тета-диапазона – между 4 и 7Hz. На начинаещите пилоти били дадени различни авиационни задачи, включително приземяване на самолета. Те се справили отлично с приземяването, но не можели да разграничат самолетните отклонения от неизправност на автопилота.“

Виждайки, че доброволците успели да придобият нови умения, за разлика от контролната група, изследователите заключили, че „са открили, че стимулацията на мозъка със слаб електрически ток модулира научаването на сложни умения“.
Първият проблем с всичко това е самото списание, което екипът е избрал, за да публикува своите резултати. Както Венц посочва, Frontiers of Human Neuroscience е собственост на Frontiers Media, която е обект на много спорове през последните години, тъй като като е била принудена публично да оттегли множество фалшиви проучвания и да защити стратегията си на „заплащане за публикуване“.
„Достоверността на едно проучване често се определя от качеството на списанието, в което е публикувано“ – казва Джордж Дворски пред Gizmodo.

Вторият проблем е, че екипът изглежда е бил подложен на голям натиск да накара изобретението да работи или поне да изглежда така. Както Дворски обяснява, HRL Laboratories са свързани с Boeing Company и General Motors и вече са подали заявка за патент за изобретението си. Така, вероятността очакваните печалби да са замъглили достоверността на резултатите или тяхното възприятие за тези резултати, е голяма.

Марк С. Джордж – професор по психиатрия, радиология и неврология към Медицинския университет на Южна Каролина, главен редактор на научното списание Brain Stimulation, казва пред Gizmodo, че резултатите са основани на „малко пробно проучване върху уязвими служители, проведено от учени, очакващи патент, който зависи от резултатите“, като добавя, че в миналото резултати от изследвания на tDCS не са били възпроизводими.


РЕКЛАМА:

***

Това, което изглежда се случва е, че резултатите може и да са истински – при участниците в изследването наистина се наблюдава подобрение в летателните способности в сравнение с контролната група, следователно системата може би наистина подобрява способностите за учене. Но това е много, много по-различно нещо от моменталното прехвърляне на познания или умения от един човек на друг.

Превод: Росица Ташкова
Източник: http://www.sciencealert.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: