Търсене
Close this search box.

Учени търсят лек за паметта и депресията в никотина

Учени търсят лек за паметта и депресията в никотина

Учени търсят лек за паметта и депресията в никотина

Учени търсят лек за паметта и депресията в никотина


Направи дарение на училище!***

Източник: Shutterstock

 

50 световни експерти поискаха СЗО да приеме подхода за намаляването на вредата с никотинови продукти в борбата с тютюнопушенето.

 

Никотинът може да се окаже ключът към лечението на загубата на памет, „мозъчната мъгла“, както е известен пост-COVID синдромът на мозъка, старческото оглушаване и дори депресията. Това обявиха  учени по време на Global Forum on Nicotine 2022 –  традиционният глобален форум за никотина, който събра експертиза и новости от цял свят в полската столица Варшава. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

 „Много сме ентусиазирани от откритието, че е възможно никотинът да бъде в основата на лекарство за загуба на паметта. Това проучване все още е в развитие, но в следващите години очакваме интересни открития в тази посока. В определени дози никотинът вероятно ще залегне и в лечението на депресия поради способноста му да повишава настроението. Вярваме, че това се случва, защото влияе на мозъчните връзки. Може да мислите за никотина като оптимизиращ мозъчната функция, той повишава концентрацията“, обясни по време на форума психиатърът д-р Пол Нюхаус, директор на Центъра по когнитивна медицина към Медицинския университет Вандербилт. 

Как никотинът влияе на мозъчната функция е обект на изследване от години, но за първи път учените са напът да направят сериозен пробив. Досега съществуваха някои доказателства, че пушачите по-рядко се разболяват от Паркинсон. Това са само част от точките, по които в момента се проучват ползите от никотина, но това не означава, че трябва да започнете да пушите или да го приемате по друг начин, ако не сте пушач. Идеята е никотинът да залегне в терапиите на хора, които имат нужда, уточняват специалистите и допълват, че приемането на никотин в по-безопасни форми в сравнение с цигарите е надеждата им да се намали огромния брой пушачи и болестите, свързани с цигарения дим. 

50 експерти поискаха СЗО да приеме намаляването на вредата срещу пушенето

Източник: GFN 2022

 

50 експерти в сферата на медицината, общественото здраве, науката и контрола на тютюна призоваха Световната здравна организация да спре със заклеймяването на никотина и да приложи политика за намаляване на вредата от тютюнопушенето чрез алтернативи за по-безопасен прием на никотин, стана ясно по време на международния форум. Такива са електронните цигари, устройствата с нагряване на тютюн, никотиновите торбички и шведският снус.

Доказателствата от политиката за намаляване на вредата са изключително ясни в Швеция и Норвегия, където пушачите масово са преминали на снус. Двете страни са с най-нисък процент пушачи и най-ниска смъртност от тютюнопушенето при мъжете, показва изследване, представено от шведски изследователи пред GFN. „Хората пушат заради никотина, а не заради катраните и още 7000-те хиляди вещества, които се отделят при горенето с цигарения дим и които всъщност предизвикват заболяванията“, посочват експертите. 

Единственото решение за масово  и трайно отказване на пушачите от цигарите е да бъдат заменени с продукти с намалена вреда, казва и д-р Рикардо Полоса, основател на първия център за отказване на цигарите в Италия. В практиката си той проследява състоянието на много бивши пушачи. 

 „5 години след преминаването на пушачите на електронни цигари може да се проследи сериозно повишаване на качеството на живот и подобряване на респираторната функция – това особено много личи при астматиците. Хората с високо кръвно също подобряват показателите си. Дори при напълно здравите пушачи може да се види подобрение, когато откажат цигарите навреме“, обяснява италианският лекар.  

 

Вейпинг в Англия, IQOS в Япония, снус в Швеция намалиха болестите

Източник: Istock

 

Доказателствата в полза на намалената вреда са видни от резултатите в прогресиращите бездимни държави. В Англия вейпингът редуцира пушачите с 1/3, в Япония 22% от пушачите минаха на IQOS и продажбите на цигари паднаха драстично. А снусът в Швеция  замести цигарите и такива употребява само  само 5% от населението. В скандинавската държава смъртността от рак на белия дроб е най-ниската в Европа, а проучване в Япония посочва намален брой на хоспитализациите от болести, свързани с пушенето след навлизането на устройството с нагряване на тютюн. 

Много от това какво средство за отказване на цигарите ще предпочетат пушачите зависи от информацията, която имат, а в последните година дезинформационната кампания е сериозна.  В резултат на това само 10% от пушачите разбират, че електронните цигари са по-малко вредни от цигарите, както става ясно и от данните на множество независими проучвания.Освен информиране на пушачите за научните данни, приоритетно е и регулациите да насочат към по-малко вредната алтернатива тези, които искат да спрат цигарите, смятат специалистите. 

 

Добрата регулация трябва да бъде базирана на научните данни,

а те посочват, че намаляването на вредата е успешният начин за редуциране на пушенето“, категорична беше по време на форума и Агниешка Вузжинка – Шулц,  главен директор на отдела по регулаторна политика във Филип Морис Интернешънъл. 

Бездимните продукти трябва да бъдат с по-ниски акцизи от цигарите и данъчната система трябва да направи така, че тези продукти да бъдат достъпни за хората, които искат да спрат да пушат. Необходимо е да насочим вниманието на хората към ползите от тези продукти – в  този момент имаме забрани за комуникация, което спира възможността за информация за ползите от новите продукти в сравнение с пушенето.  Тези забрани не биха стимулирали иновациите и не биха довели до трансформация, оставяйки на пазара най-вредния продукт – цигарите“, допълва Шулц. 

Ако политиката в голяма част от държавите не се промени и регулациите не подпомогнат процеса – броят на пушачите и жертвите сред тях ще остане същият, е най-оптимистичната прогноза.

 

В същото време пушенето е взело 8 пъти повече жертви отколкото СПИН

Източник:Shutterstock

 

Това показва статистиката за последните 40 години. 320 млн. пушачи са загинали от болести, свързани с пушенето в последните 4 десетилетия.

Специалистът по инфекциозни болести и експерт по обществено здраве д-р Марк Тиндал от Центъра за контрол на заболяванията в Британска Колумбия, Канада заяви, че в същото време достъпът до лечение от СПИН е много по-голям отколкото достъпът до помощ от отказване на цигари. 

„Борим се за хората, на които не се дава думата – тези, които пушат и умират от това. Знаем, че много от тях искат да откажат цигарите, но не могат – тези мерки с плашещи картинки и вдигане на цените не вършат работа. Преди вейпинга и никотиновите продукти нямаше алтернатива, но сега нещата се промениха. Подкрепата и комуникацията върши повече работа от срама и наказанието на пушачите“, смята д-р Тиндал.  

 

Цялата статия, както и много други, можете да прочетете в новия Брой 160 на списанието.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.