Учени преразглеждат кога точно е настъпил упадъкът на цивилизацията на Великденския остров – от брой 128

Източник: scienceblog.com

Изглежда крахът на обществото, издигнало гигантските монолити на остров Пасха (известен и като Великденския остров), не се е случило чак толкова отдавна, колкото се смяташе досега, според ново изследване проведено от 4 различни институции, включително Университета в Аризона.
„Нашето изследване значително преразглежда хронологията в изграждането на монументите, тласкайки го към постевропейско време, като по този начин отхвърля хипотезата за “стария срив“, лансирана от Джаред Даймънд, автор на популярната и доста продавана книга „Колапсът “, казва съавторът на проучването Тери Хънт, декан на Университета в Аризона и професор по антропология към Колежа по социални и поведенчески науки.
„Досегашното становище беше, че обществото, което европейците са заварили, при появата си там, е било вече претърпяло своя колапс“, казва Робърт ДиНаполи, докторант в катедрата по антропология на Университета в Орегон, която ръководи анализа. “Заключението ни е, че изграждането на паметници и развитието на тази култура все още са били важна част от живота им, когато европейците са пристигнали.“

 

Цялата статия може да четете след като сте се абонирали за списанието (имате абонамент – четете тук).

 

Повече за абонамента вижте на този линк – https://nauka.bg/abonament/