Търсене
Close this search box.

Учени откриват ахилесовата пета на грипа – антиоксидантите

Учени откриват ахилесовата пета на грипа – антиоксидантите

Учени откриват ахилесовата пета на грипа – антиоксидантите

Учени откриват ахилесовата пета на грипа – антиоксидантите


Направи дарение на училище!



***


ScienceDaily

Превел: Тихомир Георгиев

Прикрепено изображение
      Докато  се справяме с недостига на ваксини за грипа H1N1, екип отизследователи в Алабама ни обнадеждиха, че са открили ахилесовата петана всички щамове на грипа – антиоксидантите.

      В статия, която ще излезе в ноемврийския брой на FASEB Journal1те показват, че антиоксидантите – същите субстанции, открити в хранитеот растителен произход, могат да бъдат ключа към предотвратяване навъзможността групния вирус да сее опустошения в нашите бели дробове.

      „Скорошният изблик на грип H1N1 и бързото разпространение на тозищам по цял свят подчерта ноебходимостта от по-добро разбиране на товакак вирусът нанася вреда на белите дробове и за откриването на новолечение” казва Садис Маталон, съавтор на публикацията. „Освен това,нашето изследване посочва, че антиоксидантите магат да бъдат полезнипри лечението на грип.”

      Маталон и колегите му показват, че вирусът  уврежда белитедробове чрез неговият „М2 протеин”, който атакува клетките, покриващивътрешната повърхност на белите дробове (епителиалните клетки).По-точно, М2 протеинът нарушава способността на белодробнитеепителиални клетки за премахват течностите от дробовете, като по тозиначин се причинява пневмония или други белодробни заболявания.Изследователите правят това откритие чрез провеждане на три серии отексперименти използвайки М2 протеин и увредения от него белодробенпротеин.


Разбери повече за БГ Наука:

***

      Първо, жабешки яйца са инжектирани само с белодробен протеин заопределяне на функцията. Второ, изследователите  инжектират жабешкияйца и с М2 протеин, и с белодробен протеин  и откриват, че фунцията набелодробния  протеин е намаляла. Чрез използване на молекулярнибиологични техники, учените изолират сегмента на М2 протеин, отговоренза увреждането на белодробния протеин. Те демонстрират, че без тозисегмент протеинът не може да причини увреждания. Трето, пълният М2протеин (заедно с ”виновния” сегмент) и белодробният протеин саинжектирани в жабешки яйца заедно с лекарства, за които се знае, чепремахват оксидантите. Това също възпрепятства М2 протеина да увредибелодробния протеин. Тези експерименти са повторени с клетки от човешкибели дробове със същите резултати. „Въпреки, че ваксините ще останатпредната линия за борба срещу грипа още дълго врее, това изследванеотваря вратите за изцяло ново лечение насочено към спирането на вируса,след като сте заболели” казва д-р Джералд Уейсман. Главен редактор наFASEB Journal. ”и с приближаването на Деня на благодарността2, товаоткритие е още една причина да пиете червено вино3 за вашето здраве”

По материали предоставени от Федеращията на американските дружества за експериментална биология
 

1- Списание на Федерацията на американските дружества за експериментална биология

2- тази година е на 26 ноември

3- червените вина съдържат антиоксидантни вещества, в белите винаконцентацията на антиоксиданти е няколко пъти по-ниска отколкото вчервените.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!



***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.