Учени по климата проследяват арктическите бури

Учени по климата проследяват арктическите бури

Учени по климата проследяват арктическите бури

Учени по климата проследяват арктическите бури


Направи дарение на училище!***

Екипът трябва да прелети стотици километри от Свалбард, за да достигне ръба на морския лед.

 

Изследователи от университета в Рединг „проследяват“ арктически циклони над морския лед, северно от Норвегия. Екипът от учени – заедно със специалист пилот – се опитват да летят с малък изследователски самолет през летни циклони на много ниски нива.
Техните измервания ще изградят представа за това как бурите взаимодействат с морския лед.

„Това са основните климатични системи в Арктика“, обяснява проф. Джон Метвен. „Те могат да отвеят леда много бързо и да доведат до бърза загуба на лед.“

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Движението на морския лед влияе върху арктическите бури

 

Преминаването на циклоните предизвиква двупосочен процес, обяснява метеорологът от университета в Рединг: бурите влияят на леда, докато едновременно с това грапавостта на леда, температурата и движението влияят върху поведението на бурите.

„Това взаимодействие вероятно е най-слабото звено в нашите модели за прогнозиране [от Arctic weather and climate]“, казва проф. Метвен.

Докторантката Хана Кроуд казва пред Inside Science на BBC Radio 4, че за да се проследи взаимодействието между буря и лед, често изследователските полети трябва да са над самия морски лед и на по-малко от 100 м от него.
„Не може да има метеорологични станции на леда. И с изменението на климата и изтъняването на леда, ще има повече човешка дейност, като повече корабоплаване в този регион. Така че има нужда от по-точни прогнози.“

Използвайки инструментите на борда на самолета, екипът, включително изследователи от Университета на Източна Англия и Британското антарктическо проучване, ще измерват скоростта на вятъра, облачната покривка и турбуленцията, която се движи директно през арктически циклони.

Проф. Метвен е изучавал циклоните повече от десетилетие, но казва, че това е първият експеримент със самолет, насочен към арктически летни циклони.

„Арктика се променя бързо в резултат на глобалното затопляне, предизвикано от човека“, казва той. „И степента на арктическия морски лед е намаляла драматично от лятото на 90-те години на миналия век. Преди ледът беше точно срещу брега на Свалбард и през последните няколко десетилетия наистина се оттегли“, казва още той. „Сега ръбът на морския лед е почти на 400 километра от тук.“

Тази промяна и фактът, че по-тънкият лед е много по-подвижен и динамичен, също се очаква да окажат влияние върху поведението на арктическите циклони.
„Трябва да се разбере това, да се разбере както времето, така и климата.“

 

Превод: Магдалена Господинова
Линк: https://www.bbc.com/news/science-environment-62490130

 


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.