Търсене
Close this search box.

Учени изобретиха електрически батерии от тропически плодове

Учени изобретиха електрически батерии от тропически плодове

Учени изобретиха електрически батерии от тропически плодове

Учени изобретиха електрически батерии от тропически плодове


Направи дарение на училище!***

 

Инженери в Малайзия са решили да използват биоразнообразието на страната си в своето търсене на алтернативни суровини за високотехнологични електронни продукти, като например електрически батерии за двигателите на електромобилите.

Те са открили, че бамбукът, черупките от кокосови орехи и обелките от плода дуриан могат да бъдат превърнати в активен въглен – компонент, използван при създаването на суперкондензатори за електрическите батерии. Много от тропическите плодове са добър материал, тъй като множеството пори по тях предоставят по-голяма ефективна площ за зареждане с електростатични заряди, което би увеличило капацитета на батериите.

Активният въглен обикновено се прави от въглища, но изследователите от университета „Нотингам Малайзия Кампус“ казват, че суперкондензаторът би могъл да произхожда и от естествени възобновяеми източници, осигурявайки доходи за населението в селските райони.

Растенията са леснодостъпни в тропическите страни, където има възможности за устойчиво и екологично чисто добиване на суровините за въпросните компоненти. Този нов процес би могъл да намали с до 30% разходите за материали за производството на компонентите на електрическите батерии.


Разбери повече за БГ Наука:

***

Изследователите възнамеряват да се възползват пълноценно от новото си откритие, като адаптират суперкондензаторите за специфични цели и приложения, като например за съхраняване на енергията, придобита от вятъра и от морските вълни, която би могла да служи за захранване на мобилни устройства или на аварийните врати на самолетите.

В началото на тази година в Малайзия стартира пилотна централа, която произвежда „зелени“ суперкондензатори от тропически плодове. Изследователите се надяват в близките пет години да отвори врати и фабрика с капацитет за промишленото им производство.

Очаква се също така научните изследвания да разкрият нови приложения на богатата флора и фауна на Малайзия. Тази азиатска държава може да се похвали със своите 17 000 вида растения, земноводни, птици, бозайници и влечуги.

Неделин Бояджиев

По материали от: http://www.scidev.net


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.