Учени идентифицират нов орган в човешкото тяло

Миналата седмица,  новините преливаха от истории,  че в човешкото тяло е бил открит нов орган. Той се нарича мезентериум и представлява нагъната структура от тъкан, която прикрепва вътрешностите към стената на стомаха. Едно от най-ранните изображения на тази загадъчна част от нашите черва,  е дело на Леонардо да Винчи, така че, докато отдавна се е знаело за този орган, нова информация, публикувана в здравния журнал „Лансет: Гастроентерология и Хепатология”, го преквалифицира от “просто нагъната тъкан” на “орган”. Освен че свързва органите вътре в нашето тяло, мезентериумът също така отговаря за преноса на кръв и лимфа между червата и останалата част от тялото.

Изследването, ръководено от неговия автор д-р Дж. Калвин Кофи,  от университета в Лимерик, Ирландия, доказва мезентериума като граничещ орган. Това се основава на често игнорирана изследователска работа на Карл Толд от 70-те години на 19 век, който според новото проучване, определя мезентериума като „отделен” от стената на корема, въпреки че той за кратко спира да го нарича граничещ. Едва наскоро се обръща внимание на откритията на Толд за мезентериума и те са изследвани наново, а сега разбираме резултатите за новия орган, за който не сме учили много в училище.

Новото издание на “Анатомията на Грей”, стандартен учебник по човешка анатомия на английски език,  ще включи определянето на мезентериума като самостоятелен орган,  доказано от работата на Кофи.

Но как всъщност един орган официално се признава за такъв? Какъв е процесът за това? “Лансет” е многоуважаван медицински журнал и откритията, публикувани в него под заглавие „Мезентериумът – структура, функция и роля при заболяванията”, със сигурност са достоверни. Но не всеки ден се съобщава за открити нови органи в човешкото тяло. Как става това именно?


РЕКЛАМА:

***

Д-р Кофи,  който изследва мезентериума от 2008 г.,  самият не е сигурен. „Бяхме напълно фокусирани” – казва той – „в самото изследване и нямахме шанса да си зададем този важен въпрос”. Доколкото зная,  няма човек или група от хора, които са натоварени със задачата да обявят или да не обявят нещо за орган или не. Д-р Кофи също изглежда несигурен. През февруари ще бъде публикувана книга от д-р Кофи и неговият екип, наречена „Принципи на мезентериума при гастро-интестиналната операция”, която трябва да измине дълъг път в убеждаването на другите, че мезентериумът наистина е орган.

Д-р Кофи отбелязва също, че поне в известна степен, едва сега започваме да разбираме повече за мезентериума. Въпреки че човешкото тяло е изследвано в дълбочина от векове,  всяка година се появяват нови разбирания за това как то е структоирано и как работи. Той също не е сигурен кога за последно сме “откривали” нов орган. „Бях фокусиран върху мезентериума и неговите собености”, каза той. Мезентериумът, за който отдавна се знае,  че съществува, сега е в процес на пълно преоткриване и е напът да бъде окончателно признат, не като няколко структури, а като един цалостен орган. “Винаги ще има нови начини, по които да се гледа на нещата и нови въпроси, на които да се отговаря като следствие от това”, каза Кофи.

Като крайна цел,  изследването вероятно ще разшири разбирането ни за стомашно-чревните заболявания. Но засега просто запомнете: вашето тяло има 79 органа, а не 78.

Превод: Пламен Василев

Източник: theoutline.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: