Търсене
Close this search box.

Учени алармират: Рисковите фактори убиват 7 от всеки 10 души в света

Учени алармират: Рисковите фактори убиват 7 от всеки 10 души в света

Учени алармират: Рисковите фактори убиват 7 от всеки 10 души в света

Учени алармират: Рисковите фактори убиват 7 от всеки 10 души в света


Направи дарение на училище!***

Над 12 именити български и международни учени дискутираха рисковите фактори и се обединиха в подкрепа на нуждата от спешно прилагане на нови подходи за намаляване на вредата по време на конференция в София

 

Цигарите, алкохола, нездравословното хранене, мръсният въздух, липсата на физическа активност, прекомерна употреба на елекронни устройства- това са рискови фактори, които подценяваме, а те всъщност убиват 7 от всеки 10 души в света. Здравето на нацията ни се влошава стремглаво и трябва спешно да се търсят насоки и подходи за намаляване на вредата от тези „скрити пандемии“. Много болести като рак, диабет, ХОББ, астма и затлъстяване са предодвратими с навременни мерки и добри здравни политики, които насърчават промяната на индивидуалното поведение.

За това алармираха учени, лекари  и бизнес организации на Международна конференция в София „Науката в действие: Преосмисляне на фактите за намаляване на вредата от рисковите фактори“, организирана от Арбилис. Конференцията се провежда дни след като Министерство на здравеопазването и 11 научни дружества и пациентски организации подписаха консенсус за интегриране на научния подход и прилагане на модерни политики за намаляване на вредата от тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, затлъстяването и прекомерната употреба на електронни устройства, в съчетание с ниска физическа активност.

Българската нация умира бързо. Стареем с болести. Живее в лошо здраве, дори и да е по-дълго: 


Разбери повече за БГ Наука:

***

    • България е на първо място по смъртност в ЕС.
  • Средната продължителност на живота у нас е 73.6 г. е най-ниска от тази в ЕС – 80.1 г.
  • Близо 55 % от възрастните в България (19 до 75+ г.) са със свръхтегло и 21,4% са със затлъстяване. При децата (5 до 19 г.) със свръхтегло са 32,0% и със затлъстяване са 12,8%.
  • България е най-обездвижената нация- 82 % са с недостатъчна физическа активност.
  • Имаме ниска консумация на плодове и зеленчуци.
  • Тютюнопушенето сред възрастните и юношите е  най-високо в целия ЕС- близо 40%, пушим дори  след инфаркт и инсулт.

Инсултът, исхемичната болест на сърцето и ракът на белите дробове са водещите причини за смърт и на тях се дължат една трета от всички смъртни случаи. Тютюнопушенето, нездравословното хранене, употребата на алкохол и ниската физическа активност са причина за почти половината от всички смъртни случаи в България. 

 

 

Пандемия от наднормено тегло и затлъстяване 

Затлъстяването е едно от най-големите предизвикателства за здравето в световен план и е сред водещите причини за инвалидност и смърт – 813 млн. души по света живеят със затлъстяване, а техният брой ще стигне 1.5 млрд. през 2035 г. Почти 60% от възрастните в ЕС и едно от всеки три деца в училищна възраст са с наднормено тегло или затлъстяване. За някои страни затлъстяването може да измести тютюнопушенето като основен рисков фактор за рак през следващите десетилетия.

Затлъстяването е хронично, прогресиращо и рецидивиращо заболяване – бичът на нашето съвремие и  предвестник на над 230 заболявания. Една трета от хората изобщо не осъзнават, че имат такъв проблем, подчерта проф. Цветалина Танкова, Заместник-ректор и Ръководител на Катедра по ендокринология, МУ-София, Началник на Клиника по диабетология,УСБАЛЕ „Акад. Иван Пенчев“, София. Само 5 % намаление на теглото намалява кръвното налягане, а над 15 % редукция води до ремисия на захарен диабет Тип 2, без лекарства, допълва тя.

В националните политики за превенция на здравето най-висок приоритет трябва да бъде поддържането на нормално тегло, подчерта д-р Естер Халми, президент на Унгарското дружество за изучаване на затлъстяването и допълни, че затлъстяването причинява редица болести и води до лошо качество и по-кратък живот. 

Взимаме мерки за повишаване нивата на информираност, насърчаване на здравословното хранене още от детските градини и училищата,  каза и проф. Веселка Дулева,  Началник на отдел „Храни и хранене” в НЦОЗА. Колкото по-ниска преработка са претърпели продуктите, преди да попаднат на трапезата и колкото по-ниско е съдържанието на вредни вещества, толкова по-нисък е рискът за здравето, посъветва проф. Милена Георгиева, Молекулярна биология и епигенетика, Българска академия на науките.

 

 

Съвременен поглед към намаляване на вредата от тютюнопушенето 

В навечерието на Световния ден без тютюнев дим 31 май учените потвърдиха, че страните трябва да се стремят да постигнат среда без цигарен дим. Въпреки десетилетията на кампания против тютюнопушенето, в света има около 1 млрд. пушачи, подчерта проф. Рювен Зимлихман, Началник на Института по хипертония към Медицински център Уолфсън, Израел и Директор на Института по сърдечносъдови изследвания към университета в Тел Авив. Той продължи със стряскащата статистика, че близо 50% от пушачите, прекарали инфаркт и 57 % след инсулт, продължават да пушат. „Да убедим тези хора да спрат е много трудно, те са заклети пушачи. Ние като лекари се провалихме в борбата с тютюнопушенето, след като броят на пушачите в световен план не спада. 1 млрд. пушачи – това е нашият провал. И сега очевидно трябва да се търси друго решение. Вече има различни бездимни алтернативи за намаляване на вредата – снус, електронни цигари, устройства за нагряване на тютюн“, коментира той.

С 95 % се намаляват токсичните вещества при бездимните алтернативи, защото тютюнът не гори, а се нагрява. Знаете ли колко милиони човешки животи може  да спасим от тези 1 млрд.души, попита риторично професорът. Той даде за пример Швеция, където благодарение на снуса пушачите в страната са рекордно ниски- около 5%. Колко смъртни случаи са избегнати в Швеция и колко още могат да бъдат избегнати, ако се отмени забраната за снус в Европа, продължи проф. Зимлихман.

„Пациенти след тежка сърдечна операция се събуждат и искат цигара“, сподели опит и проф. Борислав Георгиев, Началник на Клиниката по кардиология към Национална кардиологична болница. Заклетият пушач 50 пъти „спира“ цигарите и затова търсим алтернатива и съвременен подход, а именно – живот в среда без тютюнев дим, допълни той.

Намаляването на вредата трябва да им при всички зависимости. А намаляване на вредата от тютюна се определя като “свеждане до минимум на вредите и намаляване на общата смъртност и заболеваемост, без пълното премахване на употребата на тютюн и никотин”, обясни още проф. Хрисо Кожухаров, Началник на Втора психиатрична клиника,УМБАЛ „Св. Марина“, Варна и Председател на Българска психиатрична асоциация.

Пушенето убива половината от пушачите плюс 600 000 дууши годишно, които са изложени на пасивно тютюнопушене. Това прави тютюнопушенето най-предотвратимия убиец в световен мащаб, каза д-р Рада Прокопова,  Началник на Отделение по кардиология, УМБАЛ „Св. Анна“, София. Цигареният дим  причинява 40% от сърдечните заболявания,  увеличава хорестерола с  24% за холестерола  и артириалното налягане с  31%. Първата стъпка е пушачите да намалят броя цигари на ден, а ако и това не могат, да ги спрат и да преминат на бездимна алтернатива, която елиминира и пасивното пушене – така помагат и на себе си, и на близките си, заключи проф. Прокопова.

 

ЗЛОУПОТРЕБА С АЛКОХОЛ – всяка крачка назад е победа

Пием по 13 л. годишно твърд алкохол, повече дори от руснаците. 86 % от българите си признават, че пият. Други 14% отговарят отрицателно, но си мислят, че бирата не се брои за алкохол. Данните представи Ралица Скорчева, председател на Българската асоциация на производителите, вносителите и търговците на алкохолни напитки. Има едно и също количество алкохол в 500 мл. бира, 160 мл. вино и 50 мл. уиски или ракия. 

Резултатите от изследвания потвърждават, че концентрациите на метанол, 1-пропанол, 1-бутанол, 2-бутанол, изобутанол и изоамилов алкохол в нерегистрираните спиртни напитки са значително по-високи от тези в регистрираните им аналози, обясни проф. проф. Георги Момеков – Председател на Българското научно дружество по фармация, Ръководител на катедра „Фармакология, фармакотерапия и токсикология” ФФ, МУ-София. Много от хората дори не знаят колко калоричен е алкохолът. Един хронично пиещ човек си осигурява близо 50 % от дневната нужда от калории чрез алкохола и дори престава да се храни, допълни той.

На етикетите на алкохола вече има надпис Консумирай отговорно, а на страницата konsumirai-otgovorno.bg всеки може да прочете повече информация. Предстои да се разработи дигитален калкулатор, чрез който всеки човек ще може да определи количеството алкохол, калориите в него, кога ще се разгради, обясни още Ралица Скорчева.

Научният консенсус днес е, че всяка консумация на алкохол увеличава рисковете за здравето и не е безопасна, обясни и проф. Людмила Матева,  Клиника по гастроентерология, УМБАЛ „Св. Иван Рилски”. Според нея пълна забрана не е възможна, затова всяка крачка назад е победа- всяко намаление на консумацията на алкохол е от полза.

Дигитални зависимости и дигитален детокс

7 от всеки 10 смъртни случаи са свързани директно със стила на живот, поведението и личните избори, така психотерапевтът Детелина Стаменова откри панела за прекомерната употреба на дигитални устройства и екрани. Хората прекарват 5 часа на лаптопите си на ден и над 2 часа в социалните мрежи. По-страшното е не времето пред екраните, а времето, което не прекарваме с близки и приятели, когато не общуваме и нашите социални умения закърняват. Разпознаваме емоциите по лицата. Само, когато ги виждаме, може да разпознаем чувствата. Чрез екраните губим тази способност, сподели своя опит и проф. Мануела Гразина, Университет в Коимбра, Факултет по медицина и Лаборатория по биохимична генетика. Не да забраним устройствата, а да прекарваме по-малко време и от по-късна възраст, призова Гразина.

Вече говорим за техно-стрес, техно-умора и техно-пристрастеност. Има Nomophobia-страх да не изгубим устройството си и FOMO синдром- страх от изключване от онлайн пространството. Има и киберболест – прекалено излагане по цял ден и нощ пред електронните устройства. Не взимаме решения, свикнали да ги получаваме на готово онлайн. Губим внимание, а вживяването във видео игрите вдига кръвното налягане, пулса и учестява дишането. Всичко се корени в дозата – от солта до стреса. Трябва да разпознаваме рисковете и да намаляваме вредата. Тези „скрити пандемии“ могат да бъдат предодвратени, обобщиха експертите на международната конференция „Науката в действие: ПРЕОСМИСЛЯНЕ НА ФАКТИТЕ ЗА НАМАЛЯВАНЕ ВРЕДАТА ОТ РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ“, организирана от Арбилис. И призоваха науката да се използва от политиците и да не се вземат политически решения без научна обосновка и доказателства.


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.