Твоята реалност може да е напълно различна от тази на човека до теб – и никога няма да узнаеш колко точно

В един епизод на подкаста „Art of Charm”, невробиологът Дейвид Игълман (David Eagleman) предложи на водещия Джордан Харбингър (Jordan Harbinger) да си представи свят, в който всички – освен Harbinger – са родени слепи.

„Та, притежаваш зрение и можеш да виждаш неща от разстояние и казваш: О, виж, нещо идва насам през хълма.”

„И всички в света ще бъдат абсолютно зашеметени от това и ще смятат, че притежаваш магически сили, и ще си мислят: Как така Джордан знаеше, че нещо идва откъм хълма, който се намира на една миля оттук, докато ние трябваше да чакаме нещото да се приближи, за да го чуем и след това да го пипнем?”

С други думи, останалите хора нямаше да знаят, че са слепи. За тях „реалността” щеше да бъде ограничена до това, което могат да чуят, подушат, вкусят или докоснат.


РЕКЛАМА:

***

Това, което Игълман се опитва да изтъкне е, че реалността на всеки е субективна. Всеки от нас е хванат в капана на собствения си мозък, но същевременно е смешно уверен, че изживява света такъв, какъвто той в действителност е.

Учените използват термина „umwelt” (умвелт) – немската дума за заобикалящия ни свят – за да опишат индивидуалното преживяване на реалността. Както Игълман обяснява по време на участието си в TED Talk през 2015, умвелтът на даден човек е „частицата от неговата екосистема, която може да забележи”.

Игълман казва, че дори като човек, който изучава и е впечатлен от сензорните възприятия, той също си мисли, че неговият умвелт е обективна реалност.

„Това е много труден за преодоляване психологически филтър. Това е едно от най-базовите, фундаментални неща, за които науката търси отговор: Какви са тези психологически илюзии, които имаме и как можем да ги заобиколим, за да изучим този феномен?”

Игълман е един от многото учени, които в момента разработват технология, която да позволява на глухи хора да „чуват” и на слепи – да „виждат”.

Но както отбелязва Хербингер, за повечето хора това относително незнание може да бъде благословия: „Може би това осигурява здравословен начин на живот. Съществува илюзията, че може би ние сме наясно с всичко, което е пред нас и го разбираме, и това е всичко, което има за възприемане. Така че живеем с илюзията, че пред очите ни няма илюзия.”

Никой не би искал да изпада в отчаяние, заради всички преживявания, които пропуска. Възприемайте своя умвелт като пашкула, който ви позволява да оцелеете и да живеете добре.

Ако се постараете понякога да поспрете и да се замислите какво преживява някой друг, вероятно това би било достатъчно.

Превод: Росица Ташкова

Източник: Business Insider


Европейска нощ на учените 2022 г.: