Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Туберкулозата е хронично протичащо възпалително заболяване, което засяга предимно белите дробове, но може да засегне и централната нервна система, лимфните съдове, храносмилателната система, костите, ставите и дори кожата.

Причинителят на болестта е Mycobacterium tuberculosis, наречен още бацил на Кох. Лекува се с индивидуална антибиотична терапия.

Повечето инфекции са асимптоматични и латентни. Но около една на десет латентни инфекции се развиват прогресивно и активират заболяването. Ако туберкулозата не се лекува, тя води до смърт при повече от 50% от инфектираните. Най-застрашени от заразяване и заболяване са контактните, т.е. живеещите и работещите в едно помещение с болния. Не всеки контактен се разболява. От туберкулоза се разболяват лица с потисната имунна система. Предразполагащи фактори са непълноценното и нерационалното хранене, стресът, преумората, злоупотребата с алкохол, тютюнопушенето, т.е. всичко, което срива защитата на организма. Рискови за заболяване от туберкулоза са и лица със захарен диабет, стомашно-чревни страдания, лекуваните продължително време с кортизонови препарати, провеждащите химио- и лъчелечение и др.

Симптомите на активната туберкулозна инфекция са хронична кашлица с примесени с кръв храчки, температура, нощно потене и загуба на тегло. Инфектирането на други органи предизвиква широка гама от симптоми. Диагнозата на активна туберкулоза се основава на радиологично изследване (обикновено рентген на гръдния кош), както и микроскопско изследване и микробиологична култура на телесните флуиди. Диагнозата на латентната туберкулоза се основава на туберкулинов кожен тест и кръвни тестове. Лечението е трудно и налага прилагането на множество антибиотици в продължение на дълъг период от време. Наблюдават се също и хората, които са били в контакт с болния и ако е необходимо им се прилага лечение. Резистентността към антибиотиците е все по-нарастващ проблем при туберкулоза с мултилекарствена резистентност инфекции. За да се предотврати туберкулозата, хората трябва да бъдат проверявани за наличие на заболяването и ваксинирани с ваксина с бацил на Калмет–Герен.


РЕКЛАМА:

***

Някои интересни факта за туберкулозата

  1. Според експертите ⅓  от населението на планетата е заразено с Mycobacterium tuberculosis и всяка секунда се заразява по един човек по света.
  2. Туберкулозата е известна още от дълбоката древност, най-ранните сигурни доказателства за нея датират от епохата на плейстоцена. Открити са фрагменти ДНК от причинителя на заболяването в кост на бизон, живял в Северна Америка и боледувал от туберкулоза преди ок. 18 000 години.
  3. Характерни за туберкулозата изменения са открити в гръбначен стълб на египетска мумия на възраст 4500-5000 години.
  4. Началото на същинското проучване на туберкулозата се поставя с труда „Медицински канон“ на Авицена от 1020 г. Той е първият учен идентифицирал белодробната туберкулоза като контагиозна болест, първи установява и връзката между диабета и туберкулозата, и първи изказва предположението, че тя може да се предаде при контакт с почва и вода.
  5. Причинителят на туберкулозата Mycobacterium tuberculosis, е идентифициран и описан пруз 1882 г. от Роберт Кох. Той бива видян от Кох в микроскопски препарат от храчка на туберкулозно болен човек.

 

Текста към поредицата История на медицината (еп. 1 – 1900 г. – 1910 г.) с проф. Радостина Александрова

 

С  подкрепата на Science+