Цигарения дим изменя формата на сърцето

 

 Цигарения дим изменя формата на сърцето и предизвиква изменение на сърдечния  ритъм, също така въздейства на ензими, контролиращи деленето на мускулни клетки в сърцето. По мнението на учените никотина или други компоненти на дима предизвикват биохимични изменения в сърцето, което на свой ред влияе на неговата форма.

 Учени от университета Илинойс в Чикаго изследвали влиянието на цигарения дим върху сърцето на плъхове. В течение на 5 седмици една група от опитни животни са дишали въздух с примеси от цигарен дим, а друга група са се намирали в обичайни условия. След 5 седмици сърцата на животните са изследвани с ехокардиограф и микроскоп, определяни са и ензимите съдържащи се в сърдечната тъкан.

 Изяснило се, че плъховете подложени на цигарения дим, значително се е изменила формата на лявата камера. Освен това учените открили, че активните форми на ензимите контролиращи деленето на мускулните клетки на сърцето са се увеличили, а също така е отчетено увеличение на нивото на норепинефрина отговорен за борбата със стреса.

Статията е публикуван а в European Journal of Heart Failure.


РЕКЛАМА:

***

 Ролята на самия никотин във възникването на сърдечно – съдовите заболявания все още не е ясна. В цигарения дим се съдържа обаче не само никотин, но и повече от 4 хиляди други химически компонента, чиято роля все още не е изучена.

 


Европейска нощ на учените 2022 г.: