Тропосферата се затопля

Тропосферата най-близката до Земята част от атмосферата, се затопля и това затопляне е съвместимо както с теоретичните очаквания така и с климатични модели, според ново научно изследване, което разглежда историята на температурните промени и техните причинители в този ключов атмосферен слой.

Учени от Националната администрация по океаните и атмосферата (NOAA), Кооперативния институт за климат и сателити (CICS), Мет офиса на Обединеното Кралство и университета в Рийдинг са допринесли за публикацията „Тенденции на температурата в тропосферата: история на съществуващата дискусия” разглеждане данни от четири десетилетия.

Документът показва как от създаването на първите климатични модели през 60-те години на миналия век, тропосферата се е затопляла заедно с повърхността на Земята, заради повишаващите се нива на CO2, метан, N2O в атмосферата. Очакванията не са се променили много, дори и с напредването на климатични модели, и са в съгласие с нашето основно физично схващане за атмосферните процеси.

www.sciencedaily.com
Превод: Боян Василев


Европейска нощ на учените 2022 г.:


РЕКЛАМА:

***