Тръмп срещу Науката

Учени критикуват непотвърдените данни, че новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е предложил на Робърт Кенеди младши, активист – противник на ваксините, да проучва безопасността им.

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп е обсъждал темата за ваксините с изявения активист – противник на ваксините Робърт Кенеди-младши на 10-ти януари и по думите на Кенеди го е помолил да “оглави комисия по безопасността на ваксинациите и научната етика.”

Въпреки че екипът на Тръмп впоследствие отрече той да е молил Кенеди да оглавява комисия, слухът породи сред учени страх от потенциален скептицизъм към ваксинациите в Белия дом. Тези страхове не са неоснователни, имайки предвид, че Тръмп написа през 2014 г. в Tweeter: “Здравo малко дете отива на лекар, напомпват го с мощна доза най-различни ваксини, не се чувства добре и се променя. Резултатът – аутизъм. Има много такива случаи!”

Американската академия по педиатрия отговори на слуховете за назначаването на Кенеди почти веднага. “Ваксините са безопасни. Ваксините са ефективни. Ваксините спасяват живот” – това написаха Fernando Stein и Karen Remley от академията в изявление. “Ние сме готови да работим с Белия дом и федералното правителство, за да споделим обширни научни доказателства, които показват безопасността на ваксините, включително и на препоръчителната схема на прилагането им.”


РЕКЛАМА:

***

Други реагираха по-емоционално. “Бог да ни е на помощ”, написа Боб Дохърти, вицепрезидент на American College of Physicians. „На нас и на децата, които ще умрат заради това, че се дава платформа и незаслужено „доверие” на „антиваксърското” движение.”

„Това е много плашещо”, казва пред The Washington Post Питър Хотез – декан на Националното училище по тропическа медицина при колежа по медицина Бейлър и президент на Sabin Vaccine Institute. “Трудно е да си представим някой по-малко квалифициран да работи в научна комисия за ваксинации… Общественото здраве на нацията ни ще пострада, ако това зараждащо се нео-антивакс движение не бъде спряно незабавно.”

Основният довод на Кенеди срещу ваксините е тимерозал – съединение, съдържащо живак, някога използвано като консервант в много ваксини и, според антиваксърите активисти, причина за аутизъм, която научната общност преднамерено прикрива. Кенеди твърди, че той не е против ваксините, въпреки че веднъж ги сравни с холокоста. “Аз съм за ваксините”, каза той наскоро пред Science. “Но ние също така наблюдаваме бум при разстройствата на развитието и би трябвало да бъдем в състояние да направим анализ и да установим каква е причината.”

Въпреки тези твърдения, няма нито едно официално проучване, което да е установило връзка между разстройствата на развитието и тимерозала. “Науката се произнесе. Тимерозал е затворена тема”, каза Paul Offit – изследовател на ваксини в Детската болница на Филаделфия пред U.S. News & World Report. “Това е обезпокоително”, добави той. “Ще имаме за президент човек, който отрича науката.”

Наистина, много учени изразиха загриженост, че скептицизмът към ваксините, който е един антинаучен възглед, е намерил подкрепа на най-високите етажи на властта. “Това му дава квази-легитимност, което честно казано ме плаши”, казва пред The New York Times William Schaffner – професор по инфекциозни болести в университета Вандербилт в Нашвил, Тенеси.

Даниел Съмърс – педиатър в детска болница в Бостън, пише в коментар за The Washington Post, че се страхува какво би означавало потенциалното назначаване за отношението на администрацията на Тръмп към научните факти.

“Идеята за създаването на комисия, която да проучи една от най-добре утвърдените в медицината теми потвърждава страх, който се породи в мен от най-ранните дни на президентската кампания на Тръмп”, пише Съмърс. Да повярваш, че ваксините причиняват аутизъм “изисква отхвърлянето на огромна част от медицинската наука”, пише той. “Не просто едно-две проучвания, а толкова много.”

“Човек не може да вярва, че аутизмът е свързан с ваксинациите без едновременно с това да отправя обвинение към преобладаващото мнозинство от лекари, медицински сестри и други лица, предоставящи медицински грижи в страната”, продължава Съмърс, добавяйки “Доналд Тръмп току-що направи работата ми по-трудна.”

Превод: Цветелина Христова

Източник: The Scientist


Европейска нощ на учените 2022 г.: