Трима български младежи представиха свои проекти в Европейското младежко научно изложение

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

От 1999 г. Министерството на образованието и науката е организатор на Национален конкурс „Млади таланти“. Конкурсът е добра възможност за подкрепа на изявите на младите хора на възраст между 14 и 21 години, притежаващи новаторско мислене, интерес към науката и потенциал за провеждането на научни изследвания във всички области на науката.

Снимка 1 – от ляво-надясно българските участници в Expo-Sience Europe (ESE) 2018: Светослав Георгиев, Антоан Георгиев, Димитър Чакъров;

 

По време на националния кръг на конкурса „Млади таланти” се излъчват и участниците за Европейското младежко научно изложение, което през 2018 г. се проведе в гр. Гдиня, Полша. Организатор на изложението е неправителствената младежка организация MILSET, чиято основна цел е да развива научна култура сред младите хора, чрез организирането на различни научни и технологични програми, в това число научни панаири, научни лагери, конгреси и др.

Тазгодишното издание на Европейското младежко изложение се проведе в от     16 до 22 юли 2018 г., в Гдиния, Полша и в него взеха участие повече от 300 представители от 27 държави, включително от Мексико, Колумбия, Тунис, Алжир, Южна Корея, Хонк Конг, Иран, Русия, Турция, Полша и почти всички страни членки на Европейския съюз. Представени бяха 133 проекта, сред които и проектите на българските участници:

  • „Blumber“ на Антоан Бисер Георгиев, ученик в 10 кл. в Природоматематическата професионална гимназия  „Св. Климент Охридски“ – Монтана;
  • Hovercraft RC“ на Светослав Бойков Георгиев, ученик в 12 кл. в Природоматематическа Гимназия „Професор Емануил Иванов“ – Кюстендил;
  • „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“  на Димитър Атанасов Чакъров, ученик в 10 кл. в Математическата гимназия „Акад. Кирил Попов“ – Пловдив;
Снимка 2 – от ляво-надясно българските участници в ESE 2018, заедно с ръководителя на българската делегация: Светослав Георгиев, Димитър Чакъров, Антоан Георгиев, Димитър Асенов;

 


РЕКЛАМА:

***

Проектът „Blumber“ на Антоан Георгиев се превърна в една от атракциите на изложението.  В неговата основа е система, която чрез очила за виртуална реалност и специален софтуер, позволява на всеки един посетител да влезе вътре в самата компютърната игра, разработена от българския участник.

Играта „домино“ е в основата на проекта на Димитър Чакъров „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“. Ученикът прави интересно изчисление, с което винаги може да предвиди кой участник ще спечели играта в зависимост от това дали започва да играе първи или втори.

Проектът „Hovercraft RC“ на Светослав Георгиев от Природо-математическа гимназия,  гр. Кюстендил, е умален модел на кораб, който се движи на принципа на въздушна възглавница. Изобретението може да движи както по земна настилка, така и по реки и морета.

 

Снимка 3 – награждаване на българските участници в ESE 2018, от президента на MILSET Europe – Antoine van Ruymbeke;

 

По време на изложението всеки от участниците разполагаше с индивидуален щанд, за представяне на своя проект, като същевременно имаше и възможността в рамките на 5 минути, на специално изградена сцена да представи публично своя проект, като насърчи посетителите да отделят допълнително време и разгледат неговото откритие.

Българските участници/млади таланти, се представиха повече от достойно. Доказателство, за което са и получените сертификати от участието им в Европейското младежко изложение.

 

Снимка 4 – Гдиня Арена, залата, в която се проведе ESE 2018;

 

 

 

Снимка 5 – Антоан Георгиев в действие – представя своя проект пред посетители на изложението;

 

 

Снимка 6 – тестване на традиционни български сладки, след края на културната вечер в гр. Гдиня, Полша;

 

 

Снимка 7 – Представяне на проекта „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“ пред домакините от Полша;

 

Димитър Асенов,

Главен експерт, дирекция „Наука“, МОН.