Три медала за астрономите ни на Международната олимпиада в Китай

От 27 октомври до 4 ноември 2017 г. в град Уейхай, Китай, се проведе XXII Международна олимпиада по астрономия. Трима български състезатели се връщат с медали – Васил Николов, Тодор Кюркчиев и Любомир Шойлев.

В престижното състезание участие взеха 58 ученици от 12 страни, между които България, Виетнам, Индия, Италия, Китай, Корея, Румъния, Русия, Тайланд, Украйна, Чехия, Шри Ланка. Участниците се състезаваха в две възрастови групи – младша възраст от 14 до 16 години и старша възраст от 16 до 18 години.

Олимпиадата се проведе в три тура – теоретичен, практически и наблюдателен. Българският отбор спечели три бронзови медала. В него бяха включени следните ученици:

 


РЕКЛАМА:

***

Младша възраст:

  • Васил Николов, 8 клас, ПЧМГ, София – бронзов медал
  • Тодор Кюркчиев, 9 клас, Американски колеж, София – бронзов медал
  • Тервел Стоянов, 8 клас, МГ „Д-р Петър Берон“, Варна – диплом за участие

 

Старша възраст:

  • Любомир Шойлев, 11 клас, ПМГ „Никола Обрешков“, Бургас – бронзов медал
  • Денислав Георгиев, 11 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, София – диплом за участие
  • Борис Панайотов, 10 клас, Софийска математическа гимназия „Паисий Хилендарски“, София – диплом за участие

 

Ръководители на националния отбор по астрономия тази година са д-р Ева Стефанова Божурова от Националната астрономическа обсерватория – Варна, и Светлана Цекова от Обсерваторията в Ямбол.

По-късно този месец, от 12 до 21 ноември, предстои последната олимпиада за състезателен сезон 2017 г. – Международната по астрономия и астрофизика в Тайланд, където ще изпратим петима участника.

Сдружението на олимпийските отбори по природни науки – СООПН, е сдружение с нестопанска цел, създадено през 2010 г. по инициатива на Фондация “Америка за България”. С финансовата подкрепа на Фондацията Сдружението подпомага развитието на националните олимпийски отбори по природни науки в България, като организира подготовката им за участие в международни състезания и олимпиади, и информира българското общество за наистина забележителните успехи на учениците-олимпийци. Участниците в олимпийските отбори по природни науки у нас са ученици между 8-ми и 12-ти клас. От създаването на българското олимпийско движение по природни науки нашите ученици са успели да донесат на страната ни общо 726 медала – 132 златни, 244 сребърни и 350 бронзови – от най-престижните международни състезания и олимпиади по астрономия, биология, информатика, математика, математическа лингвистика, физика и химия.


Европейска нощ на учените 2022 г.: