Три етнографски музея, които си струва да посетите

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

 

Музей „Етър“ съществува от 1964 г. и се числи към семейството на музеите на открито, макар да е по-различен, защото представя само една етническа група – тази на балканджиите. От няколко години вече е регионален музей, защото изпълнява и методически функции по отношение на културното наследство в централните части на Стара планина.
Разположен е на не голяма територия от 17 дка. В нея има запазени на място, пренесени от други селища или изградени наново съоръжения, задвижвани с вода, занаятчийски работилници, къщи, мостове, църква с училище, часовникова кула, чешми. Музеят няма аналог в никоя друга държава, защото в него работят на място майстори занаятчии, а съоръженията са действащи и се използват за работа и за демонстрации.

Общо над 14 милиона посетители са минали през музея само за половин век съществуване. В последно време усилията на ръководството му са насочени към разработване на образователни програми за различни възрасти. Вече са получили една престижна награда за тази си дейност. В музея сега се реализира проект за близо 10 милиона лева, чиято цел е да го превърне в място за творчески туризъм. Амбициите на колектива са да бъде образец и за други сходни институции с политиката си за нова графична идентичност и ново лого, нов сайт, нова навигационна система за посетителите, интересни експозиции, които разказват истории. Музея се стреми да налага оригинален дизайн на всичките си продукти, има например специално разработен за него кирилски шрифт. Сбирката от действащи водни съоръжения впечатли дори представителите на The International Molinological Society (TIMS) – международна организация за изследване на мелници и други механични устройства, които работят със силата на водата или вятъра.

Музеят непрекъснато предлага нови изложби, програми, възстановки и демонстрации. Като например уикенди, които представят българските занаятчии, работещи с различни материали. На такива инициативи посетителите могат да видят как се изработват предмети от глина, кост, желязо, дърво, вълна. Могат да си купят нещо за бита или за спомен. В други случаи музеят се изпълва с хора, които умеят да използват природни суровини, за да плетат с тях чанти, дрехи, мебели и др.
Годишната програма на музея обикновено е готова още от ноември предната година и качена на сайта, а във Фейсбук страницата периодично се пуска информация за предстоящите инициативи. Туристите в музея имат възможност не само да разглеждат постоянните експозиции и временните изложби, да си купят сувенир или да опитат позабравени вкусове от миналото, но и да се забавляват на открито.


РЕКЛАМА:

***

Регионален етнографски музей – Пловдив е утвърдена научно-образователна институция и притегателен център за културен туризъм. Основан е през 1917 г. от големия родолюбец Стою Шишков, а от 1938 г. се помещава в най-красивата и представителна къща в сърцето на Стария град. Тя е паметник на културата от национално значение, принадлежала на богатия търговец Аргир Куюмджиоглу. Богатата експозиция на музея представя традиционната култура на Тракия, Родопите и Средногорието от периода на Възраждането. Земеделието и животновъдството са представени като основни поминъци на населението от региона. От традиционните занаяти тук намират място едни от най-характерните за периода на Възраждането – абаджийство, гайтанджийство, грънчарство, медникарство и железарство, куюмджийство. Представени са изящни накити и църковна утвар, традиционни народни костюми, тъкани и килими, музикални инструменти и обреден реквизит, а също така и градски бит.

От 2007 г., ежегодно, в Регионален етнографски музей – Пловдив се провежда Седмица на традиционните занаяти, която екипът на РЕМ – Пловдив приема като мисия. Това е добър начин да се покаже съвременното състояние на народните занаяти, опит да се насърчи интереса на малки и големи към тях, което ще спомогне за запазването и развитието на българската материална култура и традиции.

Международното биенале „Майстори на карикатурата“ е друго утвърдено вече събитие, което се организира съвместно с Община Пловдив, ВУАРР – Пловдив и Дружеството на пловдивските карикатуристи. Музеят отваря врати и за много други емблематични събития – Международният фестивал на камерната музика, изложби, концерти, театрални постановки, представяния на книги, възстановки на традиционни обреди и други.

Към РЕМ – Пловдив е създаден първият в страната клуб „Приятели на РЕМ – Пловдив“, в който участват хора от различни професии и сфери на дейност, но обединени от любовта и желанието да подпомогнат дейността на институцията.

РЕМ – Пловдив е вторият по големина музей от такъв тип в страната и един от най-посещаваните в България. Намира се в сърцето на Стария град и се помещава в къща с уникална архитектура, явяваща се своеобразна емблема на града. Повече от 170 години тя радва и удивлява жителите и гостите на Пловдив.
Съдържателите на музея считат, че трудът им е ненапразен и се гордеят, че като наследници на богатата българска култура са натоварени с нелеката задача да опазят стародавният бит, традиции и обичаи. По този начин се предава частица от всичко това на всички днешни посетители, която ги „заразява“ с родолюбие.

Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян е създаден създаден на 21 октомври 1962 г. Експозицията му е открита на 3 октомври 1968 г. Вписан е в Регистъра на музеите към Министерство на културата.
Според правилника за устройството и дейността на музея той се състои от 5 отдела с фондове: керамика, художествено металообработване, художествено дървообработване, изобразително и приложно изкуство, художествени тъкани и облекла. Дейността му е насочена към издирване, документиране, регистриране, изучаване и популяризиране на произведенията на традиционното народно изкуството и неговите носители – майсторите. Освен изследователски и културен институт, Музеят на занаятите е и привлекателен туристически обект.

Музеят може да се похвали с многото реализирани проекти, насочени към усъвършенстване на музейната среда, с естетическите и етични модели, които се опитва да утвърди в обществото. Една от най-големите му гордости е наградата на сдружение „Български музеи” – Музей на годината” за 2018 г. Тъй като в крайна сметка няма по-удовлетворяващо усещане от това да те оценят колегите ти.

Музеят на занаятите е културна и научна организация, която участва в осъществяването на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело на територията на община Троян. Той извършва научноизследователска дейност, подчинена на основната му дейност, организира и провежда научни прояви (конференции, работни срещи и дискусии). Музеят е специализиран и дейността му е насочена към изучаване на занаятите като технология, форма, декоративни украси. Музейните специалисти изследват и местната история, култура, институции, личности.

Ако посетителите се интересуват от краевата история тук могат да я видят подробно представена. Запомнящите се преживявания в музея, на каквито могат да се насладят посетителите са например възможността да рисуват керамични чинийки, традиционни за троянската школа „Захариеви китки” и да гледат технологичните процеси на създаване на занаятчийски произведения в платформата „добавена реалност”, разработена специално за музея. Тук някои от занаятчийските инструменти и съставки за декорация могат да се пипнат в специално направените за тази цел чекмеджета.

Текст: Радослав Тодоров