Три българки получиха национални стипендии за развитие в науката

ForWomenInScience.jpg

Националната програма „За жените в науката“ отличи за четвърти път в България изключителни жени учени

16 май 2014 г., София. Три млади българки – д-р Антоанета Гатева, доц. д-р Екатерина Борисова и д-р Женя Йорданова, бяха отличени с национални стипендии за техния изключителен принос в областта на науката. Стипендиите са в рамките на световната програма на L’Oréal–UNESCO „За жените в науката“, която се реализира за четвърти път в България с партньорството на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

ForWomenInScience.jpg (495×331)

Стипендиантите в програмата: д-р Женя Йорданова, доц. д-р Екатерина Борисова Д-р Антоанета Гатева

Трите жени бяха наградени с по 5000 евро по време на официална церемония по награждаването в София. Стипендиите са за техните научни изследвания и за насърчаване на професионалното им развитие.


РЕКЛАМА:

***

Д-р Антоанета Гатева, асистент към Катедрата по вътрешни болести на МУ – София, беше отличена за изследването си на усложнения на захарния диабет при пациенти с инсулинова резистентност. Доц. д-р Екатерина Борисова работи в лаборатория „Биофотоника“ на Института по електроника – БАН, а проектът й изучава методи за изследване на кожни новообразувания за ранна диагностика на рак. Д-р Женя Йорданова, главен асистент към Катедра „Физиология на растенията“, Биологически факултет – СУ, беше отличена за проекта й за биотехнологични подходи за продукция на молекули с антитуморна активност.

От тази година програмата „За жените в науката“ в България се разрасна и конкурсът вече ще предоставя още една, допълнителна стипендия (общо три) на млади български жени учени.

Ирина Бокова, генерален директор на ЮНЕСКО, изпрати видео с поздравителен адрес, който беше излъчен по време на церемонията. „Тази година бяха получени значителен брой кандидатури за проекти с много високо качество, което потвърждава важността и нуждата от подобни програми в страната ни. Особено съм щастлива, че от тази година присъжданите стипендии ще бъдат три. Поздравления на партньорите в програмата за този успех“, каза тя.

„Стипендиантите, които отличаваме всяка година, служат като модел за подражание и ни показват, че науката може да е една прекрасна кариера, като по този начин вдъхновяват младите поколения. За нас, партньорите в програмата, успехът на тази инициатива ни уверява в светлото бъдеще на учените в България, което ние ще продължим с гордост да подкрепяме“, каза Бриджит Стрелър, генерален мениджър на L’Oréal ADRIA-Balkan (част от която е L’Oréal Bulgaria).

Д-р Антоанета Гатева, доц. д-р Екатерина Борисова и д-р Женя Йорданова бяха избрани да бъдат наградени със стипендии с единодушното решение на високопрофесионално жури, което се състоеше от водещи специалисти в науката – проф. Румен Панков, заместник-ректор и председател на журито, и представители от Факултета по физика, Факултета по биология, Факултета по медицина, Факултета по химия и фармация и Факултета по математика и информатика в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Домакин на церемонията по награждаването и тази година беше Софийският университет „Св. Климент Охридски“. На това важно научно събитие присъстваха официални гости, както и представители на различни научни направления. За поредна година инициативата се проведе под патронажа на Министерството на образованието и науката.

Националната програма „За жените в науката“

Националната програма за стипендии е част от световната програма на L’Oréal–UNESCO „За жените в науката“, създадена, за да разпознава и подкрепя жените, чиито постижения са допринесли за развитието на научното познание, както и за да осигури подкрепа на обещаващи млади жени учени с достойни, жизнеспособни проекти.

 

Националните стипендии „За жените в науката“ на L’Oréal–UNESCO се отпускат за проекти, които се реализират в една отделна страна. Те вече съществуват в повече от 50 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

 

Световната програма „За жените в науката“

 

Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L’Oréal и UNESCO обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научните отличия.  Днес тази програма е разширена в международен план и се е превърнала в една глобална инициатива, подкрепена от повече от 2000 жени от над 100 държави.


Европейска нощ на учените 2022 г.: