Топенето на Арктичния лед означава по-сурови зими

120606132420.jpg

http://science.icnhost.net/migrate/sites/default/files/field/image/120606132420.jpgДраматичното топене на арктичния лед дължащо се на климатичните промени, може да повлия на северното полукълбо повече отколкото си мислят милиони хора. Това е защото топенето на леда може да предизвика ефекта на доминото, водещ към повишаване на шансовете за по сурови зимни условия в средните географски ширини на северното полукълбо на Земята.
Чарлз Х. Грийн професор по земни и атмосферни науки в Университета Корнел и Брус Ц. Монгър старши сътрудник в същата катедра, описват този феномен в статия публикувана в юнския брой на журнала Oceanography.
„Всички мислят арктичните климатични промени за този отдалечен феномен, който няма да повлияе на всекидневния ни живот,“ – казва Грийн – „но това, което се случва в Арктика дистанционно влияе на климатичните модели тук.“
По-топлата Земя повишава топенето на леда през лятото, излагайки по-тъмната морска вода на слънчева светлина. Това причинява повишена абсорбция на слънчева радиация и допълнително лятно затопляне на океанската вода – допълнително ускоряване на топенето.  По-голямото количество топлина се отделя в атмосферата, особено през есента, понижавайки градиента на температурата и атмосферното налягане между Северния полюс и средните географски ширини.
Понижения градиента на градиента е свързано с отслабване на ветровете имащи връзка с полярния вортекс и струйното течение. Тъй като нормално полярния вортекс  задържа студените въздушни маси над северния полярен кръг, неговото отслабване позволява на студения въздух да нахлуе в по ниските географски ширини.

http://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: