Космически науки 

Най-добрите 10 снимки на Касини за 13-годишното обикаляне на Сатурн + видео

Автоматичната междупланетна станция “Касини” е изстреляна през 1997 година и пристига в орбита около Сатурн през 2004 година. В рамките на мисията бяха направени вълнуващи открития, в това число бяха открити морета от метан на спътника Титан и глобален океан с хидротермална активност на Енцелад.

На 15. септември тази година Касини изгоря в атмосферата на Сатурн.

 

Повече за Касини четете тук!

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Снимката е направена през април 2016 г. Показва началото на лятното слънцестоене в северното полукълбо на Сатурн.

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Пръстените са с дебелина около 10 метра и са съставени предимно от ледени парчета с размери от микрони до метри. Снимката е направена на около 1,2 милиона км. от повърхността на Сатурн.

 

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Енцелад и неговите гейзери
Когато Касини минава покрай Енцелад, учените очакваха, че шестата най-голяма луна на Сатурн ще бъде замръзнала. Но тези гейзери, които изригват от южния полюс, показват, че под повърхността вероятно е погребано море, което може би обхваща цялата луна.

 

NASA/JPL/University of Arizona/University of Idaho

Титан
Най-голямата луна на Сатурн, Титан, също има сериозен потенциал за възникване на микроскопичен живот. Въпреки че видимата светлина не може да проникне в гъстата, мътна атмосфера на тази луна, инфрачервените изображения, като това, разкриват нейното течно море от метан. Титан е замръзнал и няма течна вода, но Касини вижда някои обещаващи признаци за възможността там да има живот.

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Полярният шестоъгълник на Сатурн
На северния полюс на Сатурн е разположен огромен въртящ се шестоъгълник с широчина почти 25 000 километра. Непрекъснатият му кипеж се генерира от мощен вятър, който кара шестоъгълника да се завърта на всеки 10 часа и половина около огромната буря в центъра си.

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Розата на Сатурн
Този колосален ураган, на около 4000 километра, се развява на северния полюс на Сатурн целогодишно, но никой не знае какво го кара да се върти.

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Дафнис прави вълни
Миниатюрната луна Дафнис е с дължина само 8 километра, но все пак успява да прави вълни. С движението на Дафнис по орбитата, гравитацията ѝ образува вълни в пръстените, а около екватора ѝ се натрупват частици от същите тези пръстени, създавайки нещо като било.

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Титан, Диона и пръстените на Сатурн
Сатурн има 62 потвърдени луни. Две от тях, Титан и Диона, се показват на фона на пръстените. Оранжевият смог на Титан го прави единствената известна луна със значителна атмосфера. По-голямата част от луната Диона се състои от воден лед, но Касини открива признаци, че може да има и течен воден океан.

 

****

Колие „Сатурн“

***

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

През юли 2013 г. Касини влезе в сянката на Сатурн, насочвайки камерите си обратно към планетата и направи серия от изображения със слънчевата светлина, която се просмуква през пролуките в пръстените. Тава изображение е съставено от 141 от тези снимки.

 

NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Поглед към Земята от Сатурн
Както Карл Сейгън пише: “That’s here. That’s home. That’s us.” Бледосинята точка, плаваща под пръстените на Сатурн, е Земята от 1,44 милиарда километра. Тази гледка е изключително постижение, тъй като поради липса на други мисии, изследващи външната страна на нашата слънчева система едва ли ще видим подобни гледки скоро.

 

Източник: www.newscientist.com

avatar
  Subscribe  
Извести ме

Related posts