Томас Едисън

Томас Едисън (1847 – 1931) е велик американски изобретател, създал много революционни устройства, които завинаги променят света и начина ни на живот. Един от големите му приноси за науката и инженерното дело е, че за първи път организира разработките на нови изобретения в работа в екип. Той е един от най-продуктивните изобретатели на своята епоха, като на негово име са регистрирани цели 1093 патента. Не всички от тях са негови принципно нови открития, а повечето представляват подобрения на вече направени патенти от други изобретатели, в повечето случаи – негови служители. Поради което и често е критикуван, че не споменава за техните заслуги в тези открития.

Освен изобретател, Едисън е и доста успешен бизнесмен – през живота си основава 14 компании, една от които е General Electric, която и до днес е един от най-големите производители на различни видове техника в света.

Първото по-значимо изобретение на Едисън е мултиплексорния телеграфен апарат, тоест свързва един приемник с няколко източници на сигнал. Едно от най-знаменитите му изобретения е фонографът, или първият уред, който е можел да записва и възпроизвежда звук. Принципът, на който тогава е действал, е звукът да се записва върху цилиндри от калаено фолио, като качеството е доста ниско и записът се унищожава при възпроизвеждането, така че може да се слуша само веднъж. Но въпреки това тази машина се явява родоначалникът на цялата аудио техника в днешно време.

Усъвършенстванията на телеграфа, които Едисън въвежда, водят до създаването от него и на двупосочния телеграф, телефона, а впоследствие и на радиото – предаване на сигнали чрез електричество.

Той е отговорен и за появата на практически приложимите и дълготрайни електрически лампи. Ако допреди него електрическо осветление е можело да бъде възпроизведено само в лабораторни условия, то той успява да въведе електрическите осветителни тела в ежедневието на всички хора и както сам обещава на една презентация – да направи електричеството толкова евтино, че свещите вече да ги използват само богатите.

С което може да се каже, че той извежда човечеството от мрака на примитивните епохи осветявани от факли и газени лампи в електрическата светлина на новата епоха и науката.

Той е първият човек, който наблюдава протичането на електрони през вакуумното пространство, известно като ефект на Едисън. Също така патентова и електрическата разпределителна мрежа, която е важно условие за масовото прилагане на електричеството, както и отваря първата притежавана от частни лица електроцентрала, и първата парна електроцентрала.

Покрай споровете му с Никола Тесла и поддръжниците му дали постоянният или променливият ток да се въведе за масово използване, той измисля електрическия стол, който впоследствие е използван за екзекуции.

С помощта на фотографа Уилям Диксън, Едисън изработва и кинетографа за подвижни изображения, представляващ реално първата видеокамера. Така че още от 1891 г. в САЩ вече има пуснати публични кинетографи, в които се пуска монета, след което през визьора зрителите могат да гледат кратки филми, слагайки и фонографски слушалки за звук към подвижните образи. Отново той изгражда и първото киностудио “Блек Марая” в Ню Джърси и  установява стандарт за използване на 35 мм целулоиден филм с по 4 дупки от двете страни. Като той е и първият, който работи върху синхронизирането на аудиозапис с филм – така се ражда кинетофонът, а малко след това Едисън участва и в създаването на първите проектори, с които може да се прожектира филм на платно в киносалон.

За времето си неговите изобретения са толкова сензационни, че голяма част от обществото ги възприема едва ли не като магия или чудо. Много от фундаменталните неща в нашето ежедневие и устройството на съвременния свят, без които вече не можем, са измислени именно от този човек и единствено усъвършенствани с течение на времето.

Колие от медицинска стомана Електрическа крушка

Можете да поръчате някой от продуктите ни с изображение на“електрическа крушка“ или пък да си изберете продукт от онлайн
магазина ни с различна научна тематика тук.