Том Прайс положи клетва като Министър на здравеопазването на Доналд Тръмп, въпреки противоречие относно ваксините

Американският кандидат за Министър на здравеопазването Том Прайс (R-GA) свидетелства по време на изслушването на  17 януари 2017 г. в Capitol Hill във Вашингтон, окръг Колумбия. Прайс, водещ критик на Закона за достъпни грижи, се очаква да се изправи пред въпроси за неговите покупки на акции преди въвеждането на законодателство, което ще бъде от полза на здравните фирми. Alex Wong / Getty
Американският кандидат за Министър на здравеопазването Том Прайс (R-GA) свидетелства по време на изслушването на 17 януари 2017 г. в Capitol Hill във Вашингтон, окръг Колумбия. Прайс, водещ критик на Закона за достъпни грижи, се очаква да се изправи пред въпроси за неговите покупки на акции преди въвеждането на законодателство, което ще бъде от полза на здравните фирми. Alex Wong / Getty

Републиканецът от Джорджия принадлежи към група, която смята, че задължителната ваксинация е „еквивалент на експериментиране с хора“.
Том Прайс – човек, твърдо противопоставящ се на Obamacare и скептик по въпроса дали правителството трябва да принуждава родителите да ваксинират децата си – положи клетва като министър на здравеопазването на Доналд Тръмп.
Републиканец от Джорджия и хирург-ортопед бе потвърден с 52-47 да надзирава департамент с бюджет от над 1 трилион долара.

Утвърждаването на г-н Прайс бе белязано от не малко противоречия. Той бе разпитан многократно от сенатори за своите виждания относно ваксиниране на децата.

Конгресменът принадлежи към група, Асоциацията на американските лекари и хирурзи (AAPS), която има нестандартни възгледи и описва задължителната ваксинация като „еквивалент на експериментиране с хора“.
Той също така е бил разпитван за търговия си със стотици хиляди долари в акции на здравни компании по време на работата си в областта на законодателството за здравеопазване. Ройтерс заявява, че демократите са бойкотирали гласуването в комисията на кандидатурата му, твърдейки, че е направил подвеждащи твърдения. Г-н Прайс заяви, че действията му са били законни и етични.
На новата си позиция г-н Прайс ще има власт да пренапише правилата за прилагане на Закона за достъпното здравеопазване от 2010 г., известен още като Obamacare. Г-н Прайс би могъл да работи бързо, за да се преработят разпоредбите на закона, докато чака републиканците в Конгреса да спазят обещанието си изцяло да зачеркнат закона.
„С д-р Том Прайс начело на HHS имаме верен съюзник в нашата задача да се отмени и замени Obamacare,“ каза американският председател на Камарата Пол Райън, който обеща нов план тази година.

Г-н Тръмп подписа заповед през първия си ден в офиса за насочване на държавните агенции да замразят наредбите на  Obamacare и да предприемат други мерки за отслабване на  закона – директива, която ще падне до голяма степен върху Прайс. Тогава Президентът заяви, че замяната не може да дойде до следващата година.

Превод: Гергана Димитрова


РЕКЛАМА:

***

Източник: The Independent


Европейска нощ на учените 2022 г.: