Тигър от зоопарка в Бронкс, заразен с COVID-19

4-годишната малайска тигрица Надя е заразена с коронавирус, който причинява болестта COVID-19. Снимка: © Julie Larsen / WCS)

 

За първи път в САЩ животно показва положителни тестове за коронавирус. Това е 4-годишен тигър, на име Надя, от зоопарка в Бронкс, Ню Йорк, чиито положителни проби  за COVID-19 са излезли на 5 април и обявени от Обществото за опазване на дивата природа (WCS). Щата Ню Йорк е един от най-тежко засегнатите райони от коронавируса в САЩ.

Този женски малайски тигър, заедно с шест други големи котки (включително сестрата на Надя – Азул, два амурски тигъра и три африкански лъва), са били със суха кашлица. Въпреки че другите котки не са били тествани за вируса, от зоологическата градина имат сериозни опасения, че те също са заразени със SARS-CoV-2, с оглед на техните симптоми.

„Тествахме котката поради особената си предпазливост напоследък, но гарантираме, че всички знания, които придобием за COVID-19 от този случай, ще бъдат предоставени на учените за да допринесат за световното проучване и борба против този нов коронавирус“, се казва в съобщението на WCS, които управляват зоопарка.


РЕКЛАМА:

***

Предположенията на WCS са, че зоологически работник с COVID-19 вероятно е заразил котките, преди той или тя да е развил някакви симптоми на заболяването. Оттогава са въведени превантивни мерки за персонала, за да се предотврати по-нататъшното излагане на опасност на котките, заявяват от WCS.

Заразените котки, които иначе са “ведри, бдителни и много активни към служителите”, сега са показали загуба на апетит. В момента ветеринарните доктори от зоопарка се грижат и наблюдават болните котки. Очаква се всички те да се възстановят, се казва още в изявлението.

Четирите тигъра живеят в експозицията “Тигрова планина”, където съжителстват и с още един мъжки амурски тигър, който засега не е показал никакви симптоми на COVID-19, съобщават от зоологическата градина. В друго изложение, наречено Дива Азия, малайски тигър и два амурски тигъра също не са показвали никакви симптоми. В допълнение, другите котки в зоопарка, включително снежните леопарди, гепардите, димен леопард, амурски леопард, пума и сервал, не проявяват никакви коронавирусни симптоми.

Домашните котки са били заразени с COVID-19 от техните собственици, съобщи по-рано Live Science. Изглежда, че котките имат рецепторен протеин от външната страна на дихателните клетки, който е подобен на човешкия му еквивалент, участващ в инфекциите на SARS-CoV-2. Този рецепторен протеин, наречен ACE2, е средството, което позволява на вируса да проникне в тези клетки и да се размножи.

„Котешкият ACE2 протеин наподобява човешкия ACE2 хомолог, който най-вероятно е клетъчният рецептор, който се използва от SARS-CoV-2 за влизане в клетката“, заяви по-рано Стивън Ван Гукт, вирусолог и федерален говорител за епидемията от коронавирус в Белгия, пред Live Science.

В неотдавнашен доклад, публикуван онлайн в списанието за предварителни проучвания medrXiv, Хуалан Чен от Харбинския ветеринарно-изследователски институт към Китайската академия за селскостопански науки, описа как SARS-CoV-2 се предава между котките чрез техните аерозолни капчици.
Друго изследване, публикувана също в medrXiv, установи, че от 102 тествани домашни котки в Ухан, близо 15% имат антитела срещу вируса, което предполага, че те могат да хванат вируса от хора или други котки. Досега не са открити доказателства, че котките могат да предават вируса на хората, отбелязват авторите и на двете проучвания.

Тези изследвания не показват дали големите котки, като лъвове и тигри, имат подобен рецепторен протеин като домашните котки. „Не е известно как ще се развие това заболяване при големите котки, тъй като различните видове могат да реагират различно на новите инфекции, но ние ще продължим да ги наблюдаваме отблизо и предвиждаме пълно възстановяване“, уверяват от WCS.

Зоологическата градина в Бронкс, зоологическата градина Центръл парк, Куинс Зоопарк, Проспект Парк Зоопарк и Нюйоркският аквариум са затворени от 16 март, припомнят от WCS.

 

Източник: Live Science

Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: