Могат ли текстилните маски да възпрепятстват разпространението на коронавируса

Здравните власти в САЩ одобряват хората да носят ръчно изработени маски, когато излизат на публично място, но има някои проучвания, които оценяват колебливо ефективността на тъканите против предаването на вируса.

 

Хората в Съединените щати масово ползват ръчно изработени маски в опит да ограничат предаването на коронавируса. Но няма достатъчно данни, за да се потвърди със сигурност дали подобни маски, направени най-често от платове за кърпи, ще попречат на заразен човек да предаде вируса на някой друг, предупреждават експертите.

 

Предвид доказателствата, че коронавирусът може да се разпространи чрез говорене и дишане, освен кашлица или кихане, на 3 април Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ, препоръчаха хората да покриват лицето си с плат или тъкан, когато излизат на публично място.


РЕКЛАМА:

***

Платът може да ограничи някои по-големи респираторни капчици от кашлица или кихане, но не е ясно дали ще успее да задържи и по-малките капчици, наречени аерозоли, които се отделят чрез просто дишане или говорене.

 

Маските от плат, както и хирургическите маски са предназначени да предпазят другите от носителя на маската, а не обратното. А както вече е добре известно заразените с вируса, който причинява COVID-19, могат да го предадат на други, преди да започнат да проявяват каквито и да било симптоми. Когато маските се носят като общ навик, те имат за цел да предотвратят хората, които не знаят, че са болни, неволно да предават вируса на други хора. Носенето на маска не е предназначено да бъде заместител на социалното дистанциране, миенето на ръцете и останалите необходими усилия.

 

Но има някои проучвания, оценяващи ефективността на текстилните маски за предотвратяване на разпространението на респираторни заболявания, съобщиха учени от американската Национална академия на науките, инженерството и медицината, в свое писмо до Бюрото за наука и технологии на Белия дом.

 

Съществуващите до момента проучвания, предполагат, че текстилните маски могат да улавят големи дихателни капчици, като такива, изхвърлени при кашлица или кихане. Тези, изработени от специални типове плат, имат по-широка способност да филтрират частици с размер на вируса, но с компромис между филтрация и лекота на дишане.

 

В едно конкретно проучване маска, съставена от 16 слоя плат за носна кърпа, успява да филтрира 63% от частиците с размер 300 нанометра. (Коронавирусът е с диаметър между 50 и 200 нанометра). Но тази маска е била по-трудна за дишане в сравнение с дебелите, плътно прилепнали N95 респиратори, често използвани в болници, които могат да блокират по-миниатюрните частици. Носенето на маска от плат с толкова много слоеве, освен че би било неудобно и самите маски биха се разпадали по-лесно, пишат учените в публикацията.

 

Хирургическите маски са малко по-предсказуеми. Тези маски могат да намалят предаването на грип и сезонни коронавируси, които причиняват обикновени настинки от хора със симптоми, съобщават изследователите в Nature Medicine. Те измерват количеството вируси, издишани от участници в експеримента както с хирургически маски, така и без, за период от 30 минути.

Резултатът е, че тези маски значително намаляват количеството на обикновения грипен вирус в частиците на дихателните капчици, както и количеството сезонни коронавируси в аерозолите.

 

Независимо от това колко добре работят, успехът на текстилните или хирургическите маски за защита на другите, зависи най-вече от това дали хората ги носят правилно. Те трябва да поддържат маската на място и да се уверят, че няма да се намокри твърде много. Влагата от дишането, например може да задържи вируса в маската и да я направи силен източник на зараза, когато ползващият я свали.

 

Въпреки че доказателствата за ефективността от такива маски са оскъдни, здравните служители все пак трябва да насърчават хората да носят маски за лице, пишат в друг анализ, публикуван в BMJ. Макар тази защита да е ограничена, тя все пак може да спаси живота. „Както е и при парашутите за скачане от самолети – време е да действаме“, без да чакаме повече доказателства, казват авторите.

 

Източник: sciencenews.org
Превод: Радослав Тодоров


Европейска нощ на учените 2022 г.: