Тази нощна пеперуда използва „експлозия”, за да прогони прилепите

Откриването на нов вид винаги е вълнуващо, особено, когато той използва експлозия от лепкав, подобен на вълна материал, за да се защитава.

Наречена шеговито „молецът паяк”, тази нощна пеперуда има уникален начин за защита от хищници, като произвежда нещо, което прилича на паяжина. Според учените, които са я открили, подобна тактика за отблъскване на прилепите у нощни пеперуди се наблюдава за първи път.

Новият вид бил открит близо до Cosanga в Еквадор, през август 2014.

На пръв поглед, тази пеперуда прилича много на Homoeocera albizonata – принадлежащ на подсемейство Arctiinae, което включва тигровите молци – но се различава по окраската на тялото си. Това кара учените да я класифицират като нов, неописан вид.


РЕКЛАМА:

***

Засега са наблюдавани само мъжки екземпляри. Те са с дължина около 1,5 cm и са черни на бели петна. Торбичките, в които се съхранява лепкавият материал, също са бели.

Пеперудата има прозрачни криле с перлено-син отблясък, подобно на осите, което вероятно я защитава от птиците през деня.

Nick Dowdy, от Wake Forest University, САЩ, пръв забелязал една от тези пеперуди, докато изучавал „противо-прилепните” звуци, които някои тигрови молци издават, като объркват ехолокацията на прилепа и така могат да избягат.

„Опитах се да я взема от стената, както винаги съм правил, но нейните планове бяха други” – разказва той пред BBC Earth.

„За секунди ръката ми се напълни с лепкав бял материал и инстинктивно пуснах пеперудата. Бях зашеметен, защото въпреки че съм събирал стотици видове тигрови молци, никога не ми се беше случвало подобно нещо.”

По-рано е установено, че един вид тигров молец от род Cosmosoma, произвежда подобен материал по време на ухажване. А вид от рода Homoeocera освобождава такъв материал, когато се удари в паяжина, като покрива паяжината с него и успява да избяга.

Година след първоначалното откритие, Nick наблюдавал как пеперудата успешно се защитава от прилепите при въздушни нападения, като използва лепкавия материал. При освобождаването му, прилепът пускал насекомото и то оставало невредимо.

При други видове, които произвеждат подобен материал, той съдържа отровни вещества, а молецът паяк издава ултразвуков сигнал, когато е нападнат от прилеп. Nick вярва, че по този начин пеперудата предупреждава нападателя си да не я напада. Сега изследователят се опитва да разбере дали в материала има отрова. Известно е, че той не се възстановява, т.е. пеперудата не може да произведе още, след като веднъж го е изразходвала.

Но все още не се знае как точно работи този механизъм – дали става въпрос за объркване на прилепа или веществото има неприятна миризма или вкус.

 

Източник: http://www.bbc.com


Европейска нощ на учените 2022 г.: