Тази година започват тестовете на Луна-Глоб!

Автор
Светослав Александров
2016-luna-glob-to-start-testing.JPG

През тази година НПО Лавочкин ще започне статичните и електрическите изпитания на автоматичната лунна станция „Луна-Глоб“, съобщава Новости-космонавтики.

Главният конструктор на предприятието по направление „Лунна програма“ Владимир Долгополов съобщава, че нещата вече не опират само до планове и концепции, а вече се е стигнало до „желязо“ – построени са макетите, създава се апаратурата и дори вече има готови научни инструменти.

Напомням на читателите, че проектът „Луна-Глоб“ е дългоочакваното завръщане на Русия на повърхността на Луната. Последната съветска лунна мисия бе проведена през 1976 година. През последните няколко години Китай, Япония, Индия и Европейската космическа агенция изпратиха апарати до Луната, но все още няма руски такива.

Руските лунни и междупланетни проекти бяха отлагани многократно през последните няколко години. Последната серия от отлагания беше след 2011 година, когато аварира руската мисия до спътник на Марс „Фобос-Грунт“. Планираше се „Фобос-Грунт“ да утвърди надеждността на универсална междупланетна платформа, но това никога не стана. Плановете на Русия за изучаването на планетите бяха завинаги променени – сега страната ще изучава Марс в партньорство с Европейската космическа агенция (ЕКА), като първите две мисии ще излетят през март тази година и през 2018 година (тази, втората, през 2018, може да бъде отложена допълнително за 2020). Мисия „Луна-Глоб“ до Луната засега ще бъде самостоятелна, като стартът е насрочен за края на 2018 или началото на 2019 година.

Източник: http://www.cosmos.1.bg/


РЕКЛАМА:

***


Европейска нощ на учените 2022 г.: