СЗО подкрепя бързия тест за туберкулоза

http://cdn.wn.com/pd/97/ba/0a983a214c7241ef1c5ae266c01d_grande.jpg
Световната здравна организация одобри нов, бърз тест за туберкулоза, който може да съкрати времето, необходимо за диагностициране на заболяването от месец до часове.

Новият тест ще бъде от особено значение в най-засегнатите от заболяването райони на света, където през 2009 г. от тази болест починаха около 1 700 000 д.

Пациентите вече може да се диагностицират точно за около 100 минути, в сравнение с настоящите тестове за туберкулоза, които може да отнемат до три месеца. Това също представлява нова надежда за милионите хора, които са в най-висок риск от заболяване.

Световната здравна организация заяви, че одобрява теста след 18 месеца стриктно оценяване на ефективността му в областта на ранната диагностика на туберкулозата – инфекциозно заболяване, което се разпространява във въздуха.

Натрупаните данни показват, че изпитването може да доведе до трикратно увеличение на диагнозата при пациенти с резистентна туберкулоза и удвояване на броя на ХИВ-свързаните случаи на туберкулоза, диагностицирани в райони с високи нива и на двете заболявания.


РЕКЛАМА:

***

Това е новаторски и революционен нов тест. За сравнение, предишният „нов” тест за диагностициране на туберкулозата датира от 40-те години на ХХ век, от времето на Втората световна война!
От по-бързата диагноза има две основни ползи. Тя предотвратява преждевременните смъртни случаи от болестта, тъй като лечението на болните може започне значително по-рано, и прекъсва веригата на предаване на и на туберкулозата, и на мулти-резистентната туберкулоза.

Бактериите на туберкулозата атакуват белите дробове, но те могат да ударят всяка друга част на тялото, като бъбреците, гръбначния стълб и мозъка. Ако тя не се лекува правилно, заболяването може да бъде фатално.

Човек със заразени белите дробове може лесно да разпространят болестта, като плюе, кашля, киха, говори или пее.

Болестта е най-широко разпространена в Югоизточна Азия и в Африка. Общо в 22 държави живеят 80% от болните от туберкулоза в света.

СЗО призова новият тест да се използва по целия свят.

Превел: Неделин Бояджиев
Източник:
http://edition.cnn.com/2010/HEALTH/12/08/tuberculosis.test/


Европейска нощ на учените 2022 г.: