Създавали ли са неандерталците бижута?

  http://image.nauka.bg/news/his/his1.jpg
Теорията, че по-късните неандерталци може да са били достатъчно напреднали, за да могат да създават модни бижута и инструменти, подобни на тези на предците на съвременните хора – кроманьонците, отново е претърпяла неуспех. Ново датиране чрез радиовъглеродния метод, проведено от Оксфордския университет, е установило, че в един археологически обект с останки от неандерталците, сложни инструменти и бижута може да са били частично смесени с оригиналните артефакти, останали от тях.    
Изследването, публикувано в онлайн версията на списание „Proceedings of the National Academy of sciences (PNAS) – http://www.pnas.org/ , показва, че позицията на ключовите находки в археологическите пластове на Грот дю Рен (Пещерата на кралицата) в Арси-сюр-Кюр във Франция не може да бъде надеждна. Изследователският екип, съставен от учени от Великобритания и Франция, датирал находки от обекта и открил, че радиовъглеродната възраст на находките е изключително разнообразна и не отговаря на очакваната последователност, посочена от стратиграфията на разкритите археологически пластове.         В Грот дю Рен има 15 археологически пласта, достигащи на дълбочина от около четири метра и обхващащи периоди от Средния палеолит, (200 000 – 30 000 г. пр. н.е. ) до Късния палеолит (28 000 – 22 000 г. пр. н.е.).
В продължение на десетилетия учените са дискутирали степента на познавателно и поведенческо развитие при неандерталците преди те да изчезнат от Европа около 30 000 години пр. н. е. Неандерталците са най-близките роднини на съвременния човек. Имаме общ прародител, живял преди около 700 000 – 800 000 години. Успешното декодиране на генома на неандерталците е достигнало не повече от 5% от тяхната ДНК.
Подобно на всички пещери и скални заслони, Грот дю Рен е геоложки и стратиграфски комплекс. Когато този археологически обект е бил проучван, изучаването на стратиграфските пластове не е било на сегашното ниво. Съвременните изследвания показват, че на това място липсва стратиграфска цялост.
Находките, открити през 50-те и 60-те г. на миналия век в Грот дю Рен са представили убедителни доказателства, че неандерталците са имали поведение по-модерно от очакваното; разработвали са свои собствени сложни орнаменти и средства и дори – че са имитирали поведението на кроманьонците, с които са се срещали по време на миграциите си.
В този археологически обект са открити 29 неандерталски зъба и парчета от костта на неандерталски черепи, предмети, изработени от слонова кост, шила, пробити животински зъби, мидени черупки, висулки от слонова кост и др. лични орнаменти. Възстановените и датирани находки са от три археологически нива (VII, IX, X), свързани с култура от Средния палеолит.
Анализирани са общо ок. 60 находки – зъби, кости, рога, слонски бивни, шила и накити (пръстени, висулки и др.), изработени от слонова кост от шест основни археологически нива на обекта. Най-сериозните проблеми са в хронологичен пласт Х, където повече от една трета от находките, поне според радиовъглеродния анализ, са на възраст извън очакваните граници.
Ръководителят на екипа – д-р Томас Хайгам – споделя, че стратиграфските пластове на този археологически обект са разместени (заради пропадане, например) и е възможно да има смесване на археологически материал. Затова хронологичното тълкувание на находките трябва да става изключително внимателно.
Според него находките показват, че е възможно неандерталците да не са на много по-ниско интелектуално ниво от предците на съвременните хора, но напротив – да са притежавали напреднали познания и сложно поведение.
Техниките, материалите и суровините, използвани за направата на лични накити от обитателите на тази пещера са широко разпространени в днешна Западна и Централна Европа. Но според други специалисти, изглежда неправдоподобно, че неандерталците и кроманьонците едновременно и независимо едни от други са създавали лични накити, произведени от едни и същи суровини и по еднаква технология на производство.
При отсъствието на по-точни тафономически и седиментоложки данни, все още стои голям въпросителен знак за това, дали връзка между неандерталците и кроманьонците съществува, дали неандерталците сами са изработили някои от артефактите или са взаимствали технологията на изработката им от своите по-умни съседи.

www.sciencedaily.com
www.athenapub.com

Превод: Неделин Бояджиев


Европейска нощ на учените 2022 г.: