Световното население вече е достигнало 8 милиарда

Световното население вече е достигнало 8 милиарда

Световното население вече е достигнало 8 милиарда

Световното население вече е достигнало 8 милиарда


Направи дарение на училище!***

Броят на хората на Земята продължава да нараства, но темпът на растеж се забавя.

 

Осем милиарда. Това вече е броят на хората, живеещи на планетата. 

На 15 ноември тази година, според данни на ООН, световното население достигна това забележително число. Освен, че е повод за празнуване „важният етап на достигането на 8-те милиарда, също носи сериозни отговорности и подчертава свързаните с това предизвикателства за социалното и икономическо развитие, както и устойчивост на околната среда“, казва Мария-Франческа Спатолисано, помощник – генерален секретар на ООН за координация на политиката и междуведомствените въпроси, на пресконференция през юли. 

Въпреки че световното население продължава да нараства, темпът на растеж се забавя. Настоящите прогнози предвиждат, че световното население ще достигне връх от около 10,4 милиарда през 2080 г. и ще остане стабилно толкова и през 2100 г. Преди това ООН прогнозираше, че световното население може да достигне 11,2 милиарда до 2100 г., въз основа на темпа на нарастване на населението през 2017 г. 


Разбери повече за БГ Наука:

***

През следващите десетилетия се очаква миграцията да бъде единственият двигател на растежа на населението, в страните с високи доходи, според доклада „Перспективи за световното население 2022 г.“, публикуван от ООН през юли. Нещо повече, прогнозира се населението на 61 държави да намалее с 1 %, или повече от сега, до 2050 г. В страните с по-ниски доходи се очаква нарастването на населението все още да се дължи на повече раждания, отколкото смъртни случаи. 

„Има присъща несигурност в прогнозите за населението“, казва Джон Уилмот, директор на Отдела за населението към ООН, на пресконференцията през юли. Тази несигурност, казва той, отчасти се дължи на възможния диапазон от линията на развитие на раждаемостта, смъртността и емиграцията в различните страни. 

Въпреки че бързото нарастване на населението в развиващите се страни може да засили климатичните бедствия, казва Спатолисано, важно е да се има предвид, че „по-развитите страни – чието потребление на материални ресурси на глава от населението, обикновено е най-високо – носят най-голямата отговорност за прилагането на стратегии за предотвратяване на влошаването на околната среда в резултат на човешката дейност“.

 

Превод: Женда Лалева

Източник: sciencenews.org


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.