Със световно известни учени и три стартъпа ще започне третото издание на Предприемачи в науката

Лектори от Бостън, Лондон, Цюрих, Лозана и Милано ще се включат тази година в третото издание на програмата Предприемачи в науката на фондация Карол Знание. За първи път обучението ще бъде онлайн.

Ще открият тримата носители на наградата Предприемач в науката и ще бъдат представени и трите стартъпа, вдъхновени от единствения по рода си формат у нас.

Две компании вече са регистрирани. Те са на носителя на наградата за тази година – авиоконструктора и докторант по физика Недислав Веселинов и на участника от второто издание Стефан Христозов, авиоинженер, докторант в Института по роботика на БАН. Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“ беше проектът, с който Недислав Веселинов спечели наградата си и създаде едноименната компания. Тя вече произвежда частите на планетариум, който ще бъде изграден в София.

Втората компания е на Стефан Христозов, участник във второто издание на Предприемачи в науката – „Безпилотни системи България“. Докторантът по безпилотни системи от Института по роботика на БАН дойде с тази идея в програмата и в конкурса участва с нея.


РЕКЛАМА:

***

Третият стартъп подготвя д-р Иван Лютаков, който спечели 30 000 лв. и наградата Предприемач в науката за 2019 г. Той ще бъде участник във втората кохорта на Innovation Starter Accelerator и се очаква да регистрира компания с подкрепата на новия акселератор.

Сред имената на новите лектори са тези на двама професори от Швейцария – проф. Димитър Жечев и проф. Мартин Вечев, и двамата носители на наградата „Джон Атанасов“.

Проф. Мартин Вечев има докторантура от Кеймбридж. Сега с ръководения от него екип на Лабораторията за сигурни, надеждни и интелигентни системи на Eidgenössische Technische Hochschule Zürich разработва първия интуитивен език за програмиране за квантови компютри на високо ниво – Silq. Съосновател е на два стартъпа в Цюрих, единият от които спин-оф с ETH, университетът на Алберт Айнщайн.

Проф. Димитър Жечев, харвардски възпитаник с докторантура от University of California, Бъркли, ръководи изследователска група в École polytechnique fédérale de Lausanne. Работи върху ECC криптография (Eliptic Curve Cryptography) – метод с публичен ключ, базиран на използването на елиптични криви върху крайни полета. Съоснованият от него стартъп първоначално е привлякъл 4 млн. USD, а в следващия етап на финансиране още 10 млн. USD, като голяма част от тях идват от JP Morgan.

С кариера на учен-предприемач е и най-младият лектор на Предприемачи в науката –  Димитър Димов, който създава спин-оф с University of Exeter, откъдето има докторска степен по Нанотехнологии. Новата технология, за която получава патент и международно признание, е нов тип бетон (Concrene), подсилен с графен, който значително намалява въглеродните емисии. Той ще бъде лекторът на Предприемачи в науката от Лондон.

От Милано ще бъде участието на миналогодишния ментор Александър Маринов, който има два стартъпа, единият от които е Аmiko Digital Health, глобален доставчик на дигитални терапии за хронични белодробни заболявания.

Програмата Предприемачи в науката започва на 23 септември, кандидатстването е отворено до края на август. Насочена е към докторанти и млади учени, защитили докторска степен през последните пет години.


Европейска нощ на учените 2022 г.: