Суша в Китай, Европа и САЩ: Дали 2022 е годината на най-тежката суша в историята?

Суша в Китай, Европа и САЩ: Дали 2022 е годината на най-тежката суша в историята?

Суша в Китай, Европа и САЩ: Дали 2022 е годината на най-тежката суша в историята?

Суша в Китай, Европа и САЩ: Дали 2022 е годината на най-тежката суша в историята?


Направи дарение на училище!***

 

Европа и части от Китай бяха подложени на екстремни температури това лято, сушата в Африка поставя милиони в риск от глад и в западна Америка продължава липсата на дъждове. Учените казват, че по-топлите и сухи сезони вероятно ще се превърнат в нещо нормално, но бяха ли изминалите месеци най-сухите досега?
Колко е суха земята?

Измерването на сушата се основава на нивото на влагата в почвата, изчислено според данни от сателити. Сравнихме условията през предишните три месеца със средните от началото на века насам, за да съставим становище за това колко екстремни са били температурите скоро.
Данните се основават както на състоянието на почвата, така и на информация за температурата, изграждайки карта на аномалиите на влажността на почвата. Виждаме, че по-голямата част от Европа е усетила доста по-сух климат, отколкото през 2001-2016 г. Западната част на Китай също страда от сушата. В части от Тропическа Африка и САЩ се усещат критичните условия.

 


Разбери повече за БГ Наука:

***

Най-тежката през последните 500 години суша

В Европа тазгодишната суша може би е най-неприятната, която континентът преживява през последните 500 години според европейската програма „Коперник“. В пика на сушата в края на август почти цяла Европа е страдала от липса на влажни почви. Учените предупреждават, че промените на климата в Европа ще доведат до все по-чести засушавания, които ще повлияят на агрикултурите, транспорта и набавянето на енергия. 

 

Нивото на река Рейн достига критично ниско ниво тази година, което води до прекъсване на транспорта по нея.

 

Периодът между юни и август според статистиката е най-горещ, но доклад на ЕС от август предвижда още три месеца „топло и сухо“ време. Европа е била обхващана от суша и преди, но в последните години изключително горещите лета поставят нови рекорди.
„Имаме 5 последователни сухи години, а тази беше най-тежката от столетия насам“ – казва д-р Фред Хатерман от Потсдамския институт за изследване на климата. – „Не просто пада по-малко дъжд, но и температурите се покачват, така че влажността на почвата е намаляла“.

 

Китайски суши и наводнения

Тази година в Китай се наблюдават много високи температури с продължителност, по-голяма от 2 месеца – най-дългата от 60-те години на 20 век насам, когато започва да се води статистика, според метеорологичната администрация на страната. Екстремните температури и пълната липса на дъждове довеждат до свиване на най-голямата китайска река – Яндзъ. През август дъждовете в областите на оттичане на реката са с 60% по-малко от обичайното. 

Докато южните части на Китай са обхванати от суша, в северните части поройните дъждове водят до наводнения. Тазгодишните нива на река Ляохъ в северната част на страната са вторите най-високи от 1961 г. насам. В национален план дъждовете се увеличават от 2012 г. досега. През юли китайското правителство издава осем предупреждения за суша и над 13 000 за проливни дъждове. През 2019 г. са издадени повече от 28 предупреждения за суша и 10 000 за проливни дъждове. Едновременното съществуване на екстремно сухо и екстремно влажно време е едно от доказателствата за изменение на климата в световен мащаб.
„Когато местата на засушаване се увеличават, както в момента в Сърбия и западната част на САЩ, водата се излива другаде и на по-малка площ, което влошава наводненията“ – казва Питър Глайк, специалист по водата от Националната академия за наука в САЩ.

 

Предупреждения за глад в Африка

 

 

Сухият климат в източна Етиопия, северна Кения и Сомалия довежда до предупреждение на ООН, че 22 милиона души са в риск да гладуват. „В момента сме в третата година на минимално количество валежи, съчетано с екстремни температури в тази част на континента“ според Оксфам. В Сомалия нивото на валежи в периода Март-Май е най-ниското, регистрирано през последните 6 десетилетия. Големи части от Демократична република Конго и Уганда също се борят с по-сухия от обикновено климат. Но изследване на влажността на почвата също показва, че страни като Южен Судан, Мавритания и Сенегал са наводнени. Голямо количество валежи е имало и в много територии от южна Африка.

Доклад на Световната банка от 2021 г показва, че сушите и наводненията в периода от 2010 до 2019 г. са респективно 3 и 10 пъти повече от тези през периода 1970-1979 г.

 

Сушата в САЩ

Условията на суша в западните щати са се превърнали в норма, тъй като регионът от години има по-сух и горещ климат. В доклад, публикуван през февруари, учени обясняват, че последните две десетилетия западната част от САЩ има най-екстремните сухи условия от 1200 години насам. Това лято климатът довежда до горски пожари в редица щати, както и до спад в нивото на водохранилищата.

Езерото Пауъл, вторият по големина резервоар в САЩ, достигна най-ниското си ниво от напълването му през 60-те години на миналия век, алармира НАСА. Прогнозите са за още намаляване на валежите през следващите десетилетия.

 

Превод: Йоанна Стефанова

Източник: https://www.bbc.com/news/62751110


Вземете (Доживотен) абонамент и Подарете един на училище по избор!***

Включи се в списъка ни с имейли – получаваш броеве, статии, видеа и всичко, което правим за популяризирането на науката в България.  

Еднократен (Вечен) абонамент​​

Списание “Българска наука” излиза в PDF и ePub и може да се изтегли и чете от компютър, таблет и телефон. Достъпа до него става чрез абонамент, а възможността да се абонирате еднократно позволява да можете да достъпите всички бъдещи броеве без да се налага никога повече да плащате за списанието.