Стволовите клетки могат да дадат нов тласък на опитите за лечение на диабет

 
http://www.reuters.com/resources/r/?m=02&d=20101213&t=2&i=274644001&w=460&fh=&fw=&ll=&pl=&r=2010-12-13T123150Z_01_BTRE6BC0YT400_RTROPTP_0_FRANCE

Стволовите клетки могат да бъдат трансформирани в панкреатични клетки, необходими за лечение на диабет, а също така – и в сложни слоеве на чревната тъкан, според два скорошни научни експеримента.  
 
Един екип от учени превърна незрели сперматозоиди в панкреатична тъкан, а друг екип превърна ембрионални стволови клетки в сложни слоеве на чревната тъкан.
 
Екип от университета „Джорджтаун“ във Вашингтон, работил със сперматогониални стволови клетки, като основната цел е била увеличаването на броя на сперматозоидите при мъжете.
 
Иън Галикано и колегите му използвали зародишни плурипотентни стволови клетки, които се произвеждат от сперматогониалните стволови клетки. учените подхранвали тези клетки в лабораторни условия с материал, принуждаващ тези клетки да заработят като бета-клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин.
 
При трансплантация в диабетно болни опитни мишки, тези клетки, произвеждащи инсулин, действат като бета-клетките на панкреаса, които тялото погрешно разрушава при заболяване от диабет тип 1.  
 
В момента, деца и млади хора с диагноза диабет тип 1 трябва да вземат инсулин от откриването на заболяването до края на своя живот.  
 
Някои могат да бъдат лекувани с клетки на панкреаса, които им се присаждат, бидейки взети от трупове. Но организма на някои пациенти може да не приеме чуждите клетки.  
 
Собствените клетки на мъжете може да се използват като източник на транспланти, а това вероятно би проработило и при жените. Въпреки че тези клетки идват от тестисите на мъжете, подобни клетки вероятно би могло да се извлекат и от женските яйцеклетки.
 
Отделно от това, Джеймс Уелс и колегите му от болницата в Синсинати в Охайо превърнаха два различни вида стволови клетки в сложни слоеве на чревната тъкан. Те използвали както човешки ембрионални стволови клетки, така – и индуцирани плурипотентни стволови клетки, създадени от обикновени клетки, чрез трансформиране или въвеждане на определени гени.
 
В статия в списание „Нейчър“, вторият екип, ръководен от Джеймс Уелс показва, че може да превърне тези клетки, в органоиди (тоест – органоподобни) – партиди на чревната тъкан, направени от слоеве от различни клетки, които изграждат черво, включително – и мускулни клетки и клетките от вътрешната страна на на червата, които произвеждат и няколко важни съединения.
 
Тези органоиди могат да се използват за проучване на някои чревни заболявания като некротизиращ ентероколит, възпалителни заболявания на червата и краткосрочен чревен синдром и може би биха могли да бъдат използвани за тяхното лечение някой ден.  

И двете проучвания показват предимствата на използването на стволовите клетки в медицината.

Превел: Неделин  Бояджиев
http://www.reuters.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: