Студент създава дизайн на нов вид вятърна турбина, вдъхновен от природата

160305112249_1_900x600

От дете Майкъл Карът, студент по Дизайн на околната среда в Университета на Колорадо Болдър, се впечатлявал от природата. Дългите часове, прекарани в игри навън, наблюдение на въртящите се във въздуха падащи листа и крилатки, вдъхновили Карът да създаде дизайн на нов вид вятърна турбина.

Използвайки природата за вдъхновение, дизайнът на вятърната турбина включва гъвкави платна, които се отварят и затварят в зависимост от коя посока духа вятърът, за да постигне максимална ефективност на производството на енергия. Резултатът е проект, наречен от Карът VAST (Vertical-Axis Sail-Turbine).

„Бях любопитен как въздухът и вятърът могат да бъдат използвани за добив на енергия“ – казва Карът. „Взаимствах идеи за улавяне на енергията на въздуха от неща като птиците и ветроходните лодки.“
По пътя си към Университета на Колорадо Боулдър, където първоначално смятал да учи икономика, Карът минал покрай вятърен парк в Северен Тексас, който бил оборудван с високите, конвенционални турбини с тройни перки. Той забелязал, че турбините се въртят с различна скорост, като някои от тях не се въртят изобщо. Докато наблюдавал разликите в поведението им, Карът се питал дали може да се изработи турбина, която да генерира енергия по-ефективно, да може да се използва в малки мащаби и да бъде естетична.

Карът не можел да спре да мисли за турбината, затова започнал да рисува скици през свободното си време. „Докато бях на лекции по икономика, вместо да си записвам, аз рисувах схеми на турбини” – разказва той – „Вече нямах интерес към това да уча икономика. Поех риска със специалността Дизайн на околната среда и се оказа, че там е мястото ми. Харесва ми свободата на изразяване, която дизайнът дава.”
Има два основни типа вятърни турбини, които се определят от посоката на въртене на турбината. По-често срещаният тип има твърди перки, които се въртят около хоризонтална ос, като вятърна мелница. Перките на турбините с вертикална ос се въртят около ос, перпендикулярна на земята – на това се основава и дизайнът на Карът. Докато турбината с хоризонтална ос трябва да бъде ориентирана към преобладаващата посока на вятъра, вертикалната ос позволява на турбината да улавя енергията на вятъра от всички посоки.

Основната структура на турбината на Карът ще бъде конструирана от алуминий; долното крило ще бъде от въглеродни влакна, а горното крило – от рипстоп (найлон с висока устойчивост). Гъвкавите платна ще се отварят, за да улавят вятъра и ще се затварят, за да се оптимизира аеродинамиката.


РЕКЛАМА:

***

„Дизайнът на околната среда е процес на интегриране на изкуствено застроената среда в естествения свят” – казва Джъстин Белучи, лектор по специалността и съветник на Карът по проекта му. „Студентите се обучават да обединяват социални, екологични, културни и етични съображения в процеса на проектиране.” Карът е потърсил помощ от студентите от Колежа по инженерни и приложни науки в Университета на Колорадо, за да му помогнат да изгради прототип на своята турбина.
През 2014 дизайнът му е спечелил субсидия от 1000 долара по програмата UROP за предварително проучване и създаване на прототипа. Наскоро той получи субсидия в размер на 1500 долара от фонда Excellence Engineering. Подкрепен от положителната обратна връзка, той преследва по-голямо финансиране.
Плановете на Карът включват евентуално да получи магистърска степен по архитектура или да започне работа в областта на дизайна. Неговата дългосрочна цел е да има фирма за дизайн, която се фокусира върху решаването на някои от най-сериозните световни проблеми.

„Искам да направим света по-добър от гледна точка на търсенето на нови начини за правене на архитектура“ – казва той. „Чувствам се дълбоко свързан с дърветата, вятъра, водата и светлината. Това е, което предизвиква желанието ми за промяна.“

Превод: Росица Ташкова
Източник: https://www.sciencedaily.com/


Европейска нощ на учените 2022 г.: